Решението на Централната избирателна комисия /ЦИК/ данните от машинното и

...
Решението на Централната избирателна комисия /ЦИК/ данните от машинното и
Коментари Харесай

Мирчев: ЦИК нанесе удар срещу демокрацията

Решението на Централната изборна комисия /ЦИК/ данните от машинното и хартиеното гласоподаване да се записват дружно в секционните протоколи е удар против демокрацията , счита някогашният народен представител от „ Демократична България “ /ДБ/ Ивайло Мирчев . От ефира на „ БНР “ той прикани жителите да включат в като покровители или членове на секционните изборни комисии /СИК/, с цел да противостоят на готвените операции. По думите му малко след стартирането на платформата записалите се участници към този момент са повече от 500.

Скандалното изменение по предложение на представител на Българска социалистическа партия е било подкрепено от членовете на ЦИК, излъчени от ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ ИТН “ /ИТН/. Бившият министър на електронното ръководство Божидар Божанов разяснява пред публицисти, че Демократична България и „ Продължаваме промяната “ ще апелират решението пред Административен съд София-град .

Събитията доведоха и до остра реакция и оставка на Цветозар Томов като представител на Комисията . Според него решението на сътрудниците му е рисково , неуместно и цинично , тъй като засекретява данните от машинното гласоподаване и съставлява „ манна небесна “ за изборните мошеници.

„ Това е като да отключиш вратата на жилището си, с цел да не създаваш проблеми на възможни крадци да разрушават ключалки “, съобщи Томов.

В понеделник Антоанета Цонева от „ Да, България “ сигнализира, че решението основава условия за грамаден брой човешки неточности , недобросъвестни дейности и неспособност да се съпостави машинният избор с индикаторите на флаш паметта от машината, която се предава в РИК.

„ Хартиената коалиция щурмува изборния развой със своите проксита в ЦИК и очевидно няма да се спре пред нищо. Единствената преграда пред машинациите остава „ Ти броиш “, съобщи Цонева.

Според Божанов най-логично е разписките от машинното гласоподаване и хартиените бюлетини да се броят и означават настрана , тъй като са с друг размер. Смесването им основава опция както за всеобщи механически пропуски, по този начин и за умишлена замяна на вота.

„ Ако се слеят резултатите от машинното и хартиеното гласоподаване, инспекцията за неточности и злоупотреби става невъзможна “, изясни той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР