Решението на Общинския съвет да даде тригодишна подкрепа на Пловдив

...
Решението на Общинския съвет да даде тригодишна подкрепа на Пловдив
Коментари Харесай

„Пловдив 2019” може да получи милиони за култура от Плана за възстановяване и устойчивост

Решението на Общинския съвет да даде тригодишна поддръжка на " Пловдив 2019 " и да подсигури пари за действия през този интервал трансформира Пловдив в първия български град, който дава отговор на условията за съфинансиране по Проекта за просвета в Националния проект за възобновяване.
Прочетете още
Това значи, че Пловдив може да получи милиони за културно наличие. Става дума за специфична стратегия ориентирана към общините, които имат създаден културен календар. Те могат да аплайват за двугодишен грант, в случай че обезпечат 50 % съфинансиране, а оптималната сума на това европейско финансиране е 4 млн. лева

С утвърдените средства за фондацията на процедура градът ни към този момент е подготвен да кандидатства по Плана за възобновяване в мига, в който Национален фонд „ Култура” разгласи отворени предложения по Проекта за просвета.

Така Пловдив прави решителна крачка напред и ще подсигурява още по-високо равнище на културния артикул. Решението на Общинския съвет подсигурява, че огромните прояви, които бяха в основата на плана Европейска столица на културата-Пловдив 2019, ще продължат да бъдат устойчива част от събитийния календар на града.

Нещо повече - посредством средствата от Плана за възобновяване това културно наличие има шанса да излезе и на европейска сцена с участия на авторитетни фестивали, а публиката под тепетата пък да има опция да се любува на интернационалните планове сред локални актьори и институции и сътрудници от Европа.

Тези 4 млн. лв., които Пловдив може да получи с един добре направен и предпазен план, са нещо прогнозируемо, само че по Плана за просвета в града могат да влязат и доста повече средства, тъй като и самостоятелните организации и актьори също ще могат да аплайват по разнообразни стратегии и в това време да са част от огромния план на Фондацията.

Така с едни 36 гласа единствено за минути Пловдив направи решителна крачка към двугодишен интервал, в който градът ще има шанса да се наложи трайно на европейската сцена и да притегли интернационална аудитория с качествени и огромни планове. След годината, когато градът ни бе Европейска столица на културата, фондация „ Пловдив 2019” имаше единствено 3 млн. лева от премията „ Мелина Меркури” за културно наличие. През идващите години с тези средства бяха осъществени редица обилни и забележими за цяла България, а и за Европа събития.

Това генерира още повече туристи и доходи и за всички браншове на стопанската система в Пловдив и то в интервал на пандемия и редица рестрикции за събитийния живот и туризма по целия свят.

Средствата, които Фондацията може да завоюва за града с един добър план, само че и посредством сътрудниците си – уредници на фестивали и събития, доста ще надвиши сумата от 3 млн. лева, а това подсигурява още повече интерес към града и културния ни календар в идващите две години.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР