Решението на Народното събрание за АЕЦ „Белене“ се отрази като

...
Решението на Народното събрание за АЕЦ „Белене“ се отрази като
Коментари Харесай

Богомил Манчев: В еуфорията за АЕЦ „Белене“ да не забравяме работещата централа АЕЦ „Козлодуй“


Решението на Народното събрание за АЕЦ „ Белене “ се отрази като цяло позитивно на интернационалната конференция, проведена от Булатом, само че пътят е сложен и дълъг и има още много неща, които би трябвало да се свършат. Това разяснява при закриването ръководителят на Булатом, Богомил Манчев. Той прикани, също така в еуфорията около АЕЦ „ Белене “ да не се не помни работещата централа АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Процесът потегля от юристите и свършва при тях. Процесът зависи от страната и огромните корпорации. Но зависи и от всичко това, което вие вършиме, в това число и за сигурността и съхранението на отпадъците “, означи Манчев в заключителното си слово към участниците, измежду които и студенти от Техническия университет в София, като добави, че всички наранени тематики в границите на конференцията имат своето място.
„ Естествено, (за плана за Белене) ще бъдат задействани всички съперници. Ще употребяват думи като „ мафия “ и „ простаци “, само че желая от вас да се държите професионално “, сподели той, като означи смисъла за обществото на тематиките в нуклеарната енергетика. Председателят на Булатом обърна внимание на новото качество на фрагментите, които ще са нужни за АЕЦ „ Белене “, на потребността от нови, младежи, а също по този начин и на повдигането на стандарта в района.

Той не подмина и достиженията на страната ни като цяло в региона на нуклеарната енергетика.

България има три позитивни качества, с цел да прави нуклеарна енергетика - първо, тя е член на Европейската общественост, т.е. политическата среда е сравнителна ясна. Второ, има лицензирана площадка, което е най-трудният развой в Европа, заради гъстотата на популацията. Трето - имаме организиран и добре работещ нуклеарен регулатор, което е ясна гаранция за съседите.

Решението на Народното събрание е позитивна стъпка, само че има софтуерен развой, който е доста дълъг, напомни Богомил Манчев. При този план сме в осведомителен режим, има някои неща, които би трябвало да се дооправят. Става въпрос за това, че през 6-те години, в които планът бе спрян са настъпили промени в някои от условията за сигурността на нуклеарните уреди. „ По наше виждане те са доста малко неща “, които както изясни той не са основни. „ Смятаме, че планът може да бъде ъпгрейдван безусловно за 6 месеца, не повече, с цел да може АЯР да го лицензира”. Строителното позволение по думите на Манчев ще отнеме по-дълъг интервал от време – към 15 месеца. Той изрази вяра скоро да стане ясно кой или кои ще са вложителите в този план.

В същото време ръководителят на Булатом обърна внимание, че „ в еуфорията за АЕЦ „ Белене “, не би трябвало да се не помни работещата централа (АЕЦ „ Козлодуй “). „ Защото, в случай че нещо прави постоянна нашата енергийна система сега и ще продължи да я прави още дълго, това е АЕЦ „ Козлодуй “, съобщи Богомил Манчев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР