Решението на Министерския съвет е грозен акт, общественият съвет ще

...
Решението на Министерския съвет е грозен акт, общественият съвет ще
Коментари Харесай

В Обзор се готвят за протести, адвокат заговори за Оруел и прасетата, които дописват законите

Решението на Министерския съвет е противен акт, публичният съвет ще разиска по какъв начин да реагираме, сподели кметът Христо Янев

Общественият съвет на град Обзор и инициативният комитет, подготвил референдума за отделянето му като обособена община, ще обсъдят какви стъпки да подхващат след вчерашното решение на служебното държавно управление градът да остане в границите на община Несебър.

Новината изненада локалните поданици през вчерашния ден. Пред Българска национална телевизия кметът на Обзор Христо Янев дефинира дейностите на Министерски съвет като " противен акт ".

В последните дни живот на това държавно управление се приема това и нашият референдум отиде под килима, добави той.

Хората обмислят дали да не алармират Конституционния съд. Не е изключено да има и митинги, сподели пък кореспондентът Давид Сукнаров. 

На противоположното мнение са уредниците да допитването за оставането на Обзор в границите на община Несебър. В " Денят стартира " те акцентираха, че вчерашното решение на Министерски съвет ще донесе утешение и предвидимост.

" Това ще донесе успокоение на хората и на нас, като поданици на селата, малко повече успокоение, че всичко, което е подхванато, ще продължи. Това беше голямо напрежение и неопределеност - какво и по какъв начин ще продължи нататък. Доказали сме, че финансово този план няма по какъв начин да продължи, постоянно е имало документи и разбор по този въпрос ", сподели Росица Ракова, ръководител на ИК " Против отделянето на Обзор от Община Несебър ".

Според кметът на Обзор претекстът, че новата община не би се справила финансово, е неплатежоспособен.

" Какъв е казусът да се дават благоприятни условия на дребни общности да вършат политики на субсидиарност и да осъществят туристически артикул, какъвто ние желаеме? Ако един черноморски курорт или една община не могат да се устоят с тези високи налози, които се заплащат при толкоз РЗП-застроени площи, кой може да се устоя? Една община от вътрешността на страната ли? “, попита той.

„ Около 100 общини не дават отговор на критерия поданици. Законът планува, в случай че не отговаряме на един от критериите, да се издаде решение на Министерския съвет, което бе направено “, посочи Янев.

" Като правист с над 30-годишна процедура за първи път виждам сходен проблем, който припомня книгата „ Животинска плантация “ на Оруел, където законите са записани на стената, само че през нощта свине ги дописват “, сподели пък юрист Марин Божков, който е наблюдаващ на референдума.

„ В тази антиутопия живеем сега, тъй като едно служебно държавно управление, което има доста лимитирани задания да приготви избори и да обезпечи фунционирането на държавната машина, се произнася по политически въпрос, решен от постоянно определено държавно управление, тестван от кабинета на Кирил Петков, който не може да бъде упрекнат в благосклонности към Бойко Борисов, както и от още две служебни държавни управления, които са споделили, че няма учредения за смяната на резултата от референдума “, разяснява той.

Отмяната в границите на три дни, гузно обяснена на равнище министър, а не министър-председател, демонстрира незачитането на демокрацията, акцентира юристът. 

„ От президентството ни уверяваха, че указът е написан и следва сключване. Чакането се проточи две години и по-късно се откри някой комфортен, който да вземе решение за три дни. Ще би трябвало да се ревизират основанията за подсъдност и дали има корист с компетенции, само че по тази причина не мога да вземе решение. Трябва то да е от хората на общоградско заседание, които да дадат мандат “, изясни той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР