Решението на Конституционния съд е факт. Оттук насетне ние като

...
Решението на Конституционния съд е факт. Оттук насетне ние като
Коментари Харесай

Евгени Иванов от ВСС за искането на правосъдната министърка за отстраняването на Гешев: За да имаме сериозно решение, трябва да имаме сериозни данни

Решението на Конституционния съд е реалност. Оттук насетне ние като групов орган би трябвало да се съобразим с него. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия членът на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет Евгени Иванов във връзка решението на Конституционния съд, че министърът на правораздаването може да желае отстраняването на основния прокурор.

Иванов добави, че в случай че правосъдният министър внесе сигнал за нарушавания, които е направил основният прокурор, във Висш съдебен съвет ще прегледат проблема всъщност. Днешното решение на Конституциония съд значи тъкмо това – че би трябвало да разгледаме предлагането всъщност и пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да се произнесе по въпроса, по който е сезиран, разясни той.
свързани новини62566преди 6 часа
Евгени Иванов посочи, че и по предходното предложение за отстраняването на основния прокурор има формирано дело, което е спряно до решението на Конституционния съд. Сега това дело би трябвало да бъде обновено и ние да се произнесем и по него, съобщи членът на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Това е доста сериозен въпрос и с цел да се реши по какъвто и да е метод, би трябвало да имаме съществени причини. Много е значимо и какви ще са данните, които ще се съдържат в предлагането на министъра. За да имаме съществено решение, би трябвало да имаме съществени данни, акцентира магистратът.

От значително значение ще са и претекстовете на Конституционния съд за днешното решение. Лицето, против което се води производството, има право на отбрана, би трябвало да каже какво е свършило, какво не е свършило, довело ли е до тези последствия, за които се твърди в предлагането, и в последна сметка да се реши, означи Иванов.

Не би трябвало авансово да се анатемосва Висш съдебен съвет. Висшият правосъден съвет е групов орган, който работи като подобен, добави той.

В коментар за рецензиите от страна на ръководещите към работата на Висшия правосъден съвет, Евгени Иванов сподели: " И аз имам критки към ръководещите. Притесняват ме изявления и на министър-председателя, и на министъра на вътрешните работи какво би трябвало да се случи по досъдебни производства. Къде отива обективността на едно следствие? Прокуратурата и следователите в правосъдната система са натоварени по закон да вземат решение съгласно събраните доказателства и по вътрешно разбиране ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР