Решението на генералния директор на Българска национална телевизия Емил Кошлуков

...
Решението на генералния директор на Българска национална телевизия Емил Кошлуков
Коментари Харесай

Протест срещу новините на чужди езици по БНТ: Противоконституционни са

Решението на генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков за вести на непознати езици опонира на Конституцията, защото в страната няма малцинства, а всички сме български жители с равни права и отговорности като жители. Това оповестиха от фондация " Македония " по отношение на излъчването на вести по Българска национална телевизия на други езици.  

Ето цялата позиция на фондацията: 

" Фондация Македония намира за извънредно недопустимо решението на генералния шеф на Българска национална телевизия господин Емил Кошлуков, публичната ни телевизия да излъчва вести на непознати езици. Намираме за неплатежоспособен аргумента на господин Кошлуков, че по този начин народите и обществата в прилежащите ни страни щели да се осведомят за новините в България на майчиния им език. А българските малцинства и общности в прилежащите ни страни на Балканите схващат български език и няма да имат нужда и потребност да слушат вести на сръбски, румънски или други езици от Българска национална телевизия! Тъй като обществото в Република Сърбия или в Република Румъния не познава Българска национална телевизия, няма достъп до Българска национална телевизия и няма необикновен интерес да научава вътрешни вести за България.

Затова считаме аргумента изнесен от господин Кошлуков в средствата за всеобща информацията за неплатежоспособен. Ние считаме, че решението му за вести на непознати езици опонира на Конституцията на Република България, защото в страната няма малцинства, а всички сме български жители с равни права и отговорности като жители. Затова и няма нужда публичната ни телевизия да излъчва вести на непознати езици, които могат да породят искания за нови излъчвания на още и още езици. Официалният език в Р. България по Конституция е българският. В допълнение: в прилежащи на нас страни, където Конституцията планува малцинства и даже общности от нации, като: Р. Сърбия, Р. Северна Македония и други, няма вести на български език по националните им малките екрани, макар съществуването на огромни български общности в тези страни. Защо Българска национална телевизия да изразходва публични средства на българските данъкоплатци за вести на непознати езици, които няма да се гледат, само че и ще опонират на Конституцията във връзка с националния език в страната ни и неналичието на малцинства, предвид на това, че всички сме български жители? Силно се надяваме, че господин Кошлуков ще премисли решението си ".

Фондация Македония 23 юни 2023 година София
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР