Решението на Газпром да ограничи доставките въпреки нарастващото търсене провокира

...
Решението на Газпром да ограничи доставките въпреки нарастващото търсене провокира
Коментари Харесай

ЕК разследва Газпром за свитите доставки при нараснало търсене

Решението на " Газпром " да ограничи доставките макар възходящото търсене " предизвика размисъл " и накара регулаторите да разпитат енергийните снабдители, в това число съветския газов колос, по въпроса, съобщи в четвъртък заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по конкуренцията - Маргрете Вестагер.

" Изпратихме въпросници до редица снабдители на сила в тази област. Получихме доста отговори, само че към момента чакаме други, в това число от " Газпром ". С неспокойствие чакаме информацията от тях, с цел да продължим нашия разбор ", уточни Вестагер конференция.

Тя също по този начин акцентира, че въпросът за скъпата сила е от доста висок приоритет за Европейската комисия.

" Проучваме случая в предпочитан порядък, тъй като е извънредно когато компания в условия за нараснало търсене понижава доставките ", уточни Вестагер.

" Не желая да злоупотребявам, до момента в който сме на ранен стадий на делото, само че теоретично то може да има три резултата. Можем да стигнем до извода, че няма нарушаване и липсват учредения за следствие. Може да открием нарушавания и да наложим глоба или да урегулираме случая като компанията поеме отговорности за спре нарушаванията и да оправи обстановката ", съобщи Вестагер.

От " Газпром " обявиха, че са в контакт с Европейската комисия по въпроса за доставките на газ в Европа и към този момент са дали част от нужните данни, съобщи ТАССV

Предишното антимонополно следствие на Еврокомисията против " Газпром ", което продължи от 2012 до 2018 година, завърши без глоба, с лед като газовият монополист се съгласи на съглашение.

Редица европейски страни упрекнаха " Газпром ", че в интервала септември-декември 2021г. е понижила доставките си в Европейски Съюз на фона на пиков растеж на цените. Доставчикът, който обезпечава 40 % от газовия импорт на европейския пазар, е упрекван, че по този начин е манипулирал европейските цени. " Газпром " на собствен ред твърди, че доставките му в Европейски Съюз през есента на 2021 година са нарастнали по отношение на същия интервал на 2020 година и съблюдава договорните условия. Изъплението на контрактите бе доказано и от Брюксел, и от редица страни на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР