Решението на БНБ не е изненада. Когато има висока инфлация,

...
Решението на БНБ не е изненада. Когато има висока инфлация,
Коментари Харесай

Николай Василев: Дефицитът в бюджета трябва да е по-близо до нула, а не 3 или 6 на сто

„ Решението на Българска народна банка не е изненада. Когато има висока инфлация, тогава централните банки стягат паричната политика. Увеличават се наложителни запаси на банките в Българска народна банка. Това ще понижи свободните пари в банките, а те да понижат количеството на раздаваните заеми. Малко ще се повишават лихвите по заемите с до 1%, само че не незабавно “.

Това разяснява в предаването „ Лице в лице “ икономистът Николай Василев.

Според него Министерството на финансите би трябвало да внесе поправен бюджет с 3% недостиг

„ Инфлацията ще върви надолу сама. Няма потребност държавното управление да прави нещо. Таван на цените, на надценки – това са ненужни и нездравословни способи “, добави той.

„ При държавен надзор на цените се получава или недостиг в комерсиалната мрежа, или има измами с качеството на продуктите, или има продажби под масата “, уточни Василев.

„ Бюджет 2023 “

„ Служебният кабинет сподели истината и разсъни политическата класа. Ако политиците в Народното събрание не вземат ограничения за ограничение на разноските, ситуацията няма да е красиво. Дефицит от 6,4% би бил вторият максимален след пагубната година на „ Виденовата рецесия “. Това е неосъществим недостиг, който води до голям дълг и неприятни последствия “, безапелационен бе икономистът.

Инфлацията се чака да бъде 8,7%

Според него дефицитът нито би трябвало да е 6%, нито 3 на 100:

„ Има една известна самолетна компания, в която в случай че има забавяне, водачите споделят, че ще има забавяне от 6 часа. По-късно афишират, че са взели ограничения и закъснението ще е единствено 3 часа – следват бурни ръкопляскания. Погледнато по този начин 3 е по-малко от 6, само че аз не обичам да закъснявам. Предпочитам да идвам в точния момент. Днешната икономическа обстановка не допуска подобен недостиг. За мен дефицитът би трябвало да е по-близо до нула “, изясни Николай Василев.

Икономистът добави, че през последните две години целите в бюджетите са били за обществени разноски, финансирани с заеми.

Снимка: bTV

„ Изхарчихме 10 милиарда лв. за ток. Това са неправилни цели. Едно последващо държавно управление би трябвало да подреди други цели. Демографията би трябвало да е първи приоритет в бюджета. Да се дават до 20 хиляди лв. на семейство, което има дете. Детските надбавки да се усилят 4 пъти. Другото е да се построят всички детски градини неотложно. Парите за обучение падат като %. Инфраструктурата ни е ужасна. Пари за превъоръжаване няма. Пари за защита на границата няма. Десетки милиарди хвърчат в липса на промени. Никой не загатва съкращения, оптимизация. Населението понижава, а администрацията се усилва “, сподели още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР