Великден сякаш го свързваме безкрайно много с козунака. Едно време

...
Великден сякаш го свързваме безкрайно много с козунака. Едно време
Коментари Харесай

Мария Жекова: Козунакът е сериозно нововъведение в нашата традиция

" Великден като че ли го свързваме безпределно доста с козунака . Едно време обаче българите са правили обредни хлябове на огромните празници. Хлябове, които не са били сладки. В другите райони са ги украсявали по друг метод. Имало е символика ".

 

Това сподели в " 120 минути " водещата на предаването „ Вкусът на България “ Мария Жекова. Тя напомни, че едно време яйцата са били боядисвани единствено с естествени багрила. Самата тя донесе в студиото яйца, обагрени с люспи от лук, корен от брош, малко алено вино и виолетов морков.  

 Как да приготвим зелен козунак - вижте във великденския епизод на Рецепти 3 мин. Как да приготвим зелен козунак - вижте във великденския епизод на " Вкусът на България " (СНИМКИ + ВИДЕО)  Хубавият козунак не трябва да съдържа тези неща (ВИДЕО) bTV 2 мин. Хубавият козунак не трябва да съдържа тези неща (ВИДЕО)  59 лева за специфичен козунак и какви още цени ни чакат този Великден (СНИМКИ) Лайфстайл 3 мин. 59 лева за специфичен козунак и какви още цени ни чакат този Великден (СНИМКИ)  Жанина от Baking For Seven: Домашен козунак с мая се прави по-лесно! (РЕЦЕПТА + ВИДЕО) Ladyzone 3 мин. Жанина от Baking For Seven: Домашен козунак с мая се прави по-лесно! (РЕЦЕПТА + ВИДЕО)  5 обичайни предписания за козунак от разнообразни краища на света (СНИМКИ+ВИДЕО) Рецепти 5 мин. 5 обичайни предписания за козунак от разнообразни краища на света (СНИМКИ+ВИДЕО)  Как да приготвим зелен козунак - вижте във великденския епизод на Рецепти 3 мин. Как да приготвим зелен козунак - вижте във великденския епизод на " Вкусът на България " (СНИМКИ + ВИДЕО)  Хубавият козунак не трябва да съдържа тези неща (ВИДЕО) bTV 2 мин. Хубавият козунак не трябва да съдържа тези неща (ВИДЕО)  59 лева за специфичен козунак и какви още цени ни чакат този Великден (СНИМКИ) Лайфстайл 3 мин. 59 лева за специфичен козунак и какви още цени ни чакат този Великден (СНИМКИ)  Жанина от Baking For Seven: Домашен козунак с мая се прави по-лесно! (РЕЦЕПТА + ВИДЕО) Ladyzone 3 мин. Жанина от Baking For Seven: Домашен козунак с мая се прави по-лесно! (РЕЦЕПТА + ВИДЕО)  5 обичайни предписания за козунак от разнообразни краища на света (СНИМКИ+ВИДЕО) Рецепти 5 мин. 5 обичайни предписания за козунак от разнообразни краища на света (СНИМКИ+ВИДЕО)

" Козунакът е съществено изобретение в нашата традиция. Преди това е имало една доста огромна палитра от други хлябове. Интересното е, че самата рецепта за тях не е толкоз друга, а украсата е друга в другите райони. Има доста обредност в това, което се случва – има значение кой меси хляба и по кое време го прави ", описа Мария Жекова.

Обредните хлябове се месят от дами - от стопанката на дома или от друга жена в фамилията.

„ Едно време хората са ядели доста самун, само че той е бил доста друг от настоящия – самун с естествена, мудна ферментация. Това, което назоваваме самун с мая. Според мен днешното ни хранене би трябвало да е съобразено и с сегашния метод на живот. Храната от едно време е за мощ, богата на калории, енергийна храна въз основата на това, че хората са работили непрекъснато ", споделя водещата на " Вкусът на България ". 

Мария Жекова е на мнение, че хлябът не е нездравословен, когато е вярно подготвен с чисти, с пълнозърнести брашна. Трябва и да е в вярното количество, съчетано с метода на живот, счита тя.

" Често си мислим, че рецептата е главното нещо. За мен главното нещо са продуктите и техният усет. Продуктите, заради това, че се подменят сортове и метод на развъждане, трансформират своя усет. Дори и да ги съчетаеш по същия метод, в същите пропорции, когато те не са толкоз наситени с усет, както едно време, мъчно ще реализираме същия усет ", сподели Мария Жекова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР