Решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати

...
Решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати
Коментари Харесай

Решението на Тръмп изправя Иран пред вътрешни противоборства

Решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от съглашението за нуклеарната стратегия на Иран ще докара до политически противоборства в комплицирания властови уред на ислямската република.

Това споделят за " Ройтерс " ирански публични представители, съгласно които е допустимо салдото на властта да се промени в посока към хардлайнерите, които желаят да осуетят опитите на президента реформист Хасан Рохани за по-добри връзки със Запада.

В първите часове след решението на Тръмп институциите в Иран дават разнопосочни сигнали какво би трябвало да направи страната в отговор. Върховният лидер аятолах Али Хаменей към този момент е казвал, че Иран ще скъса " на части " договорката, в случай че Съединени американски щати се изтеглят. Председателят на Народното събрание Али Лариджани упрекна Тръмп, че няма нужните " умствени качества " да взема значими решения и не може да се работи с него.

Президентът Рохани обаче упорства, че страната може да подписа договорка и без Вашингтон и че е подготвена да отстрани рестриктивните мерки върху нуклеарната си стратегия единствено в случай че няма ново съглашение.

" Ще обвинят Рохани. Ще продължат с дивотиите си вкъщи и в чужбина. И ще могат да обвинят Съединени американски щати за неуспеха в стопанската система ", споделя за " Ройтерс " Абас Милани, шеф на програмата за ирански проучвания в университета в Станфорд.

Междувременно началникът на щаба на иранската войска Мохамад Бакери сподели, че Иран не се е налагало да подписва договорката, само че " арогантната страна " Съединени американски щати даже не е съумяла да се придържа към подписа си.

Според командира на Корпуса на гвардейците на революцията ген.-майор Мохамад Али Джафари обаче Европа може и да няма опция да избави договорката, защото не може да " вземе независимо решение " и " е обвързвана с Америка ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (727)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР