Решение за хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ на Украйна, приемливо

...
Решение за хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ на Украйна, приемливо
Коментари Харесай

Благодарение на ДПС НС прие решение за Украйна, приемливо за всички

Решение за филантропична, финансова и военно-техническа помощ на Украйна, задоволително за всички, в това число за партиите от ръководещата коалиция, утвърди Народното събрание с помощта на Движение за права и свободи. Управляващото болшинство искаше в проекторешението да бъде представено писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски, входирано тази заран в Народното събрание от дипломат Виталий Москаленко, в което се изброява от какво има потребност Украйна.

В т. 2 на решението, където ще цитирате писмото - апелирам ви, не го правете. Никой парламент не може да взема решение, което е наложително за цялата страна, в което се цитира искане на посланик, сподели от трибуната на Народно събрание зам.-председателят на Движение за права и свободи и на ПГ на Движението Йордан Цонев.

Повярвайте ми, в случай че го извършите, това ще се учи в дипломатическите учебни заведения след време като отрицателен образец. Това е тежко оскърбление на дипломатичността в страната и безусловно невиждано - някой да се преценява с писмо и искане на посланик, сподели Цонев.

От името на Движение за права и свободи Йордан Цонев предложи в проекторешението за помощ на Украйна да се изброят всички претенции на страната - жертва. Виждам, че има единодушие да ги удовлетворим. Но дано го създадем по метод, с който да защитим достойнството на институцията Народно заседание, изясни Цонев.

Точно по този начин и стана. В проекторешението на Народното събрание, утвърдено с 200 гласа " за " бе записано, че България оказва помощ на Украйна за:

1. Продължаване на поддръжката за участие на Украйна в Европейски Съюз.

2. Помощ за украинските жители, бягащи от войната - законодателни и организационни ограничения за възстановяване на потенциала за приемане на и опциите за консолидиране до основаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.

3. Осигуряване на опция за изнасяне на зърно във Варна.

4. Засилване на енергийното съдействие, в частност доставки на електрическа енергия от Украйна и природен газ.

5. Ремонтна активност на украинска военна техника в българските военни предприятия.

6. Продължаване на доставките на филантропична помощ - медикаменти, облекла и храни.

Това решение бе подкрепено от 200 народни представители, 16 бяха " срещу ", а един се въздържа. " За " гласоподаваха народните представители от " Продължаваме промяната ", ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " ИТН ". Против бяха " Възраждане ", както и по един народен представител от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Един народен представител от Има Такъв Народ се въздържа.

Преди това, по време на дебата, Йордан Цонев прикани да бъдат поканени в Народното събрание министър председателят и министрите, които имат отношение по тематиката.

За трети път от тази естрада вършим процедура, да поканите министър-председателя и министрите, които имат отношение по тематиката, съобщи Цонев.

Това, че имат съвещание на Министерския съвет, никой не го интересува. Министерски съвет както се привиква, по този начин се отсрочва или се насрочва за различен час, акцентира националният представител и уточни, че не различен, а депутатите от ръководещото болшинство приказват за някакъв мандат, който Народно събрание щял да им даде.

Йордан Цонев попита в действителност на кого Народно събрание ще даде мандат: " На този празен стол ли ще го даваме този мандат? "

Нали ние не приказваме за мандат, а вие говорите? Нищо, че Конституцията им е дала, тъкмо този мандат, за който вие говорите. Без да желаят в този момент, ние да го взимаме като решение. Но ние сме доброжелателни. Моментът не е исторически, само че е значим, акцентира депутатът.

Той съобщи, че министър председателят и министрите би трябвало да дойдат в Народно събрание, с цел да поддържат думите си. " Една от тематиките, по които желаеме, да дойдат и да ги попитаме. Помощ-окей. Има там и лист на украинския дипломат, за който се приказва, че е лист на украинското държавно управление. Вероятно е по този начин ", съобщи Йордан Цонев и попита кой обаче ще заплати това.

Поясни, че в член 110 на бюджета, който депутатите гласоподаваха, е казано, че Министерският съвет може да утвърждава спомагателни разноски, прехвърляния, увеличение на индикаторите за финансиране на действия по оказване на незабавна филантропична помощ на живеещи в Украйна български жители и българи с украинско поданство. Включително при нужда от евакуация за даване на филантропична помощ за Украйна, както и за осъществяване на разноски за справяне с следствията от военните дейности.

Цонев запита сътрудниците си: " Някъде тук да виждате съображение за някакви други разноски?
А ние в решението си в този момент нали ще кажем, че би трябвало да се създадат и други разноски. Кой ще ги поеме тези разноски? "

Обясни, че има опция да бъдат покрити от Европейския съюз посредством механизма за поддръжка на мира. Но тези въпроси Народно събрание би трябвало да
дискутира с държавното управление.

Поради това той прикани за трети път от името на ПГ на Движение за права и свободи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев да предложения министър-председателя и министрите, които имат отношение по тематиката.
" Както виждате градивни сме, на равнището на отговорностите - националните сме. Това, че отсъстват въобще от основните решения на страната е ясно на всеки български жител. Сега най-малко да дойдат тука ", съобщи в умозаключение Йордан Цонев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР