Решение на проблема, свързан с емблематичния площад Тройката, предлага кметът

...
Решение на проблема, свързан с емблематичния площад Тройката, предлага кметът
Коментари Харесай

Измислиха как да премахнат язвата в градския площад на Бургас

Решение на казуса, обвързван с емблематичния площад " Тройката ", предлага кметът Димитър Николов, което ще се преглежда на идващото общинско съвещание.
Заградената с защитни огради зона е благосъстоятелност на няколко юридически лица, измежду които община Бургас, която има близо 95% от него. Но от 15 години за нея се водят правосъдни каузи.
Предназначението й за " Универмаг, базар и сложно публично обслужване " е планувано да се промени в " Зона за благоустрояване, озеленяване, експозиционен и информативен център и инфраструктура “. Предлага се смяна в подробния организационен проект (ПУП) и теренът да стане част от площада, където да се организират обществени събития, с нови публични функционалности. От Общинския съвет кметът желае да му разпореди служебно разработване на план за смяна на проекта за отбрана на публичния интерес при създаване на обект от първостепенно значение. За оповестяването му като обект от първостепенно значение ще се добави Програмата за ръководство и предписание с общинска благосъстоятелност.
Голямата част от площад " Тройката " е реконструиран и напълно освежен. Там се организират най-значимите общоградски тържества. Пространството е мечтано място и за осъществяване на огромни презентационни акции. То е желано от бургазлии и посетители на града и поради функционалността на издигнатите там здания - Съдебната палата, Дома на нефтохимика, къщата на известната Бургаска фамилия Хаджипетрови – монумент на културата.
" Безспорно в последните години площадното пространство се оказва тясно и незадоволително да събере искащите да участват на събития, което обуславя нуждата от разширението му, обезпечаване на площи за в допълнение озеленяване, както и допълнението му с нови публични функционалности ", сочи кметът в докладната си.
Според разбора му развиването на туризма, одобряването на града като районен център постанова нуждата от създаване на актуален и съвременен информативен център, а по този метод функционалностите на площадното пространство ще се интегрират с спомагателни - осъществяване на конференции, просветителни и културни мероприятия. Налага се и обезпечаване на спомагателни места за паркиране, което наложително би трябвало да стане под равнището на терена.
Обособеният парцел е единственият в центъра на града, който повече от 20 години не се употребява. Изоставен заради продължаващите дълги години правосъдни разногласия, ограден с защитна ограда и недосегаем, той е като язва в съпоставяне със заобикалящата го среда. Според докладната това пространство е в „ дословния геометричен център на града “ и то е несъмнено от забележителен публичен интерес като единственото уместно за обществени действия.
Имотът е на повърхност от 11 627 кв. метра и общината е неоспорим притежател на близо 95% от него. Тя има 10989/11627 кв.м идеални елементи в него. Като главен притежател, общината е инициирала правосъдна подялба със притежателите на останалите общо 638/11627 кв. метра идеални елементи. Искът е предявен в края на 2013 година, като към сегашния миг делото е към момента във първа фаза на подялба и е подадена касационна тъжба от останалите съсобственици. В хода на правосъдното произвеждане участниците в делбата са се редуцирали до 4 юридически лица – „ Мариета “ ЕООД, „ Търговски дом “ ЕООД, „ Трендекс България “ ЕООД и „ Музеум “ ЕООД. Според докладната главният спор не е по собствеността на терена, а дали има или не право на градеж за създаване на така наречен Градски повсеместен магазин.
„ До сегашния миг съдът отхвърля изказванието на „ Мариета “ ЕООД за съществуване на такова право на градеж в интерес на сдружението “, оповестява градоначалникът.
Съдебната подялба, като изключително исково произвеждане, протича в две етапи, а първата още не е завършила и може да продължи още дълги години.
Според Николов реализирането на подобен обществен обект би трябвало да обхване цялото пространство, което да бъде отредено за обществена общинска благосъстоятелност за създаване на обект от първостепенно значение. За да не стои повече този парцел като язва в центъра на града, кметът се базира на член 135 от Закона за устройство на територията – планът за изменение на ПУП-ПРЗ да се изготви служебно. А промените на влезлите в действие общи устройствени проекти по този ред съгласно член 134 от Закон за устройство на територията се вършат при настъпили основни промени в обществено-икономическикте и устройствените условия, когато зародят нови държавни или общински потребности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР