Републиканците в Камарата на представителите призовават четирима лица, участващи в криминалното разследване на Хънтър Байдън

...
Републиканците в Камарата на представителите издадоха четири призовки до персонала
Коментари Харесай

Републиканците в Камарата на представителите издадоха четири призовки до персонала на Министерството на правосъдието и Службата за вътрешни приходи, участващи в текущото наказателно разследване на Хънтър Байдън в понеделник, тъй като те продължават да разследват предполагаемо злоупотреба и политическа намеса в случая със сина на президента Джо Байдън.

Призовките от съдебния председател Джим Джордан и председателя на Камарата за начини и средства Джейсън Смит са насочени към лица, участващи в ключова среща през октомври 2022 г., за която разобличителите на IRS твърдят, че са разкрили неизвестни досега препятствия. Американският прокурор Дейвид Вайс, който наскоро беше назначен за специален адвокат по случая, се изправи, когато се опитва да повдигне обвинения срещу Хънтър Байдън.

Призовките до двама лица от IRS и двама лица от DOJ подчертават как републиканците в Камарата на правосъдието се стремят да продължат напред с осигуряването на свидетелски показания в своите разследвания, свързани с Хънтър Байдън, въпреки че назначаването на Вайс като специален прокурор може да усложни усилията на Конгреса да принуди прокурорите да се подчинят и следователи, участващи в продължаващото криминално разследване.

„Наше задължение е да следваме фактите, където и да водят те, и нашите призовки, убедителни свидетелски показания от служители на администрацията на Байдън са от решаващо значение за разбирането как синът на президента е получил специално отношение от федералните прокурори и кой е взел окончателното решение по случая“, Джордан, от Охайо и Смит от Мисури, се казва в съвместно изявление с публикуването на призовките.

Камарата на републиканците за първи път потърси доброволно сътрудничество с повече от дузина фигури, участващи в разследването на Хънтър Байдън на 29 юни, включително четиримата лица, призовани в понеделник. В своите призовъчни писма републиканците твърдят, че IRS и DOJ не са си сътрудничили, за да направят лицата, които са поискали, достъпни за доброволни транскрибирани интервюта.

Призовките до директора на полеви операции на IRS Майкъл Батдорф, отговарящ специален агент на IRS Даръл Уолдън, отговарящ специален агент на ФБР Томас Собочински и помощник-специален агент на ФБР Риешиа Холи идват, докато републиканците се стремят да научат повече за това, което подателите на сигнали за нарушения на IRS са разкрили пред Конгреса за ключова среща на 7 октомври 2022 г. с Вайс.

Информаторът на IRS Гари Шапли е свидетелствал пред Конгреса, че на срещата Уайс е казал, че не е решаващият човек за това дали са повдигнати обвинения срещу Хънтър Байдън. Според бележките на Шапли за срещата, предоставени на Конгреса, Собочински и Холи са били на срещата през октомври, докато Батдорф и Уолдън са били сред хората, които са получили имейли, обобщаващи срещата. Твърденията на Шапли подкопават публично казаното от Вайс и главния прокурор Мерик Гарланд за независимостта на американския прокурор по въпроса.

В отговор на твърденията за политическа намеса в наказателното разследване на Хънтър Байдън, Вайс каза на републиканците в Камарата на представителите, че Гарланд му е предоставил „върховна власт по този въпрос, включително отговорност за решаването къде, кога и дали да повдигне обвинения“.

Шапли също свидетелства пред следователите на комисията, че по време на тази среща през октомври 2022 г. за първи път е научил, че Вайс е поискал да бъде посочен като специален адвокат, но му е било отказано. В показания пред Конгреса през март Гарланд каза, че Уайс е бил посъветван „да не му се отказва нищо, от което се нуждае“.

След пропадането на преговорите за признаване на вината между Министерството на правосъдието и Хънтър Байдън за разрешаване на обвиненията за данъци и оръжие, Вайс поиска органа още веднъж, като Гарланд предостави статут на специален адвокат по-рано този месец.

В писмата си с призовка републиканците от камарата също повдигнаха въпроси относно решението.

„Моментът на това решение за назначаване на прокурора на САЩ Вайс като специален адвокат също идва, след като лицата, подаващи сигнали, повдигнаха сериозни и неоспорени твърдения за неуместност в разследването на Хънтър Байдън“, се казва в писмата.

Преди да бъде назначен за специален прокурор, Вайс предложи да свидетелства на Капитолийския хълм, след като депутатите се завърнаха от ваканцията през август. Досегашната практика обаче предполага, че новооткритият статут на Вайс може да го изолира от това, докато разследването не приключи и той не завърши доклада, който се очаква да представи.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР