Републиканско първенство по риболов на плувка стартира днес Блокиран от въдици

...
Републиканско първенство по риболов на плувка стартира днес
Блокиран от въдици
Коментари Харесай

Чудо на Гребната: Уловиха шаран, накичен със седем куки СНИМ...

Републиканско състезание по лов на риба на плувка започва през днешния ден

Блокиран от въдици и съоръжение бряг - по този начин пловдивчани видяха Гребната база в четвъртък и петък, когато се организираха тренировките за първия кръг на Републиканското състезание по лов на риба на плувка. Състезанието ще се организира през днешния ден и на следващия ден. Докато тази панорама за риболовците е парадайс, за феновете на джогинга е същински призрачен сън.



И въпреки в последните дни на работната седмица риболовците единствено да загряваха за същинската конкуренция - не липсваха трофейни улови. Утвърдените тимове, които се изправят в оспорваната борба за най-богат улов на Гребния канал, не се целят в най-големия шаран или амур, само че той се явява бонус риба. Причината е, че спечелилият е този, чийто сбит улов тежи най-вече. Бонус рибата обаче може да наклони везната в интерес на някои от тимовете, споделя седемкратният републикански първенец Пламен Пантелеев.



Той е трето потомство риболовец и е навъртял четвърт век с заниманието си. Добре знае по какъв начин и какво да прави, тъй че да изкара
бонус риба. Затова и на тренировката сподели мурафет и към каракудите в живарника си прибави 7-килограмов шаран. На въдицата му се улови и още един шаран, по-малък, само че за сметка на това нагизден със седем куки и олово. И по този начин шаранът се съобщи в ръцете на опитния риболовец, откакто неведнъж е бягала от бракониери, които са търмъчили по Гребната.



Два амура и три шарана съумяха да усилят килограмите на рибата и на тима на Димитър Балтаков на 30. Той е безапелационен, че няма по какъв начин да се лови 4 часа по един и същи метод. „ Първия час бяхме на мач, по-късно излиня, минахме на щеки и два часа беше доста сполучлив риболовът, след това отново един час на мач и завършихме с щека “, сподели Димитър Балтаков, капитан на тим Дайджест Логистикс Фишинг Тийм.

Малко по-надолу от него своето място беше заел и най-младият участник - 15-годишният Георги Георгиев от клуб „ Корморани “. Той вадеше риби един до друг с татко си и с най-възрастния участник - 65-годишния Красен Николов, които бяха част от неговия тим. Само за 4 часа той е уловил 7 кг. „ Баща ми ме възпламени. Още от дребен вървя по водоемите, по надпреварите. Захранката я купуваме, само че я доовлажняваме и прибавяме мирис. Освен това зареждаме с глина “, сподели Георги. Именно начин​ът на хранене му е бил най-труден за преодоляване, когато е почнал да върви по стъпките на татко си. Казва, че като по-малък се е радвал на огромните риби, само че в този момент знае, че всеки един грам е скъп.

Тренировката сподели, че риболовът в първите браншове А и Б е малко по-интензивен, до момента в който във В и Г е по-тромав, тъй че на надпреварата с изключение на мурафет ще би трябвало и шанс. „ През двата дни играчите се въртят сред секторите и килограмите им се сборуват “, изясни Даниел Спасов, ръководител на секция „ Плувка “ към Българската федерация по риболовните спортове. Отборите са 15 с по 4 състезател​и. Надпреварата продължава 4 часа, като преди този момент имат 2 часа за подготовка. Риболовът е напълно на плувка. „ Важното е да се лови непрекъснато, с цел да не излизат от темп “, споделя Спасов. Според него Гребният канал на Пловдив е най-хубавото оборудване за лов на риба в България.

Риболовът обаче е скъпо наслаждение, такъмите на множеството от състезателите костват по към 20 000 лева Основният проблем, пред който се изправят риболовците, е намирането на спонсори за интернационалните шампионати.

Снимки от Франк Воща


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР