Републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти и демократът

...
Републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти и демократът
Коментари Харесай

Байдън-Маккарти: Преговорите за дълга са продуктивни, но няма сделка

Републиканският ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти и демократът президент Джо Байдън обявиха, че първите им диалози на четири очи от месеци насам за попречване на пагубен банкрут са били " продуктивни ", само че че различията към момента блокират всяка евентуална договорка.


Срещата в Белия дом се състоя, откакто Байдън се завърна от пътешестване в Азия по-рано, с цел да създаде съглашение преди крайната дата 1 юни, на която Конгресът на Съединени американски щати би трябвало да позволи вземането на нови заеми, съобщи Агенция Франс Прес.

" Чувствах, че организирахме продуктивна полемика. Все още нямаме съглашение, само че почувствах, че полемиката беше продуктивна в областите, в които имаме разлики в мненията ", съобщи ръководителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти след диалозите.

Маккарти съобщи, че договарящите ще " работят през цялата нощ ", с цел да се приближат до двете страни, и че той и Байдън " ще беседват всеки ден, с цел да се опитат да намерят метод да свършат това ".

Лимитът на дълга се подвига от време на време, с цел да покрият заплащанията по към този момент утвърдени и изхарчени заеми, само че този път републиканците от Камарата упорстват, че предотвратяването на банкрут би трябвало да бъде съчетано с дълбоки съкращения, с цел да се понижи дългът на страната от 31,8 трилиона $.

" Оптимист съм, че ще реализираме прочут прогрес ", съобщи Бадън на срещата и добави, че и двете страни схващат, че носят " забележителна отговорност " за разрешаването на рецесията.

След това президентът употребява сходен език като Маккарти в изказване, като назова срещата " продуктивна и в същото време добави, че " областите на противоречие " остават.

" Червена линия "

Дискусиите се проточиха през уикенда, като екипът на Маккарти и договарящите от Белия дом се срещнаха за повече от два часа в неделя вечерта и за още три през вчерашния ден.

Байдън и Маккарти разговаряха и по телефона в неделя, когато президентът летеше към дома си от срещата на върха на Г-7 в Япония.

След срещата в Овалния кабинет и описанието на Маккарти на диалозите като продуктивни, екипът му втвърди тона.

" Това, което чувствам от Белия дом, е липса на неотложност ", съобщи конгресменът от Републиканската партия и договарящ Патрик Макхенри.

Републиканците упорстват през идната фискална година да се изразходват по-малко средства, в сравнение с през 2023 година, като назовават това " алена линия ".

Белият дом предложи заледяване на разноските за 2024 година в подмяна на това републиканците да поддържат увеличението на налозите за корпорациите и богатите американци, само че Маккарти отхвърли концепцията.

Администрацията на Байдън предложи ограничение на разноските по някои вътрешни стратегии, само че желае Пентагонът да взе участие в съкращенията.

Републиканците упорстват за увеличение на военните разноски и разноските за сигурност на границите, като се понижат доста разноските за стратегии, които не са свързани с защитата.

Споровете не престават и във връзка с това, което чиновник на Белия дом дефинира като все по-твърди претенции на републиканците за усилване на условията за работа по стратегиите за обществено подкрепяне.

Байдън акцентира, че републиканците са вдигали тавана на заемите три пъти при неговия предходник Доналд Тръмп, без да заплашват с несъблюдение на дълговите отговорности на страната.

Ако законодателите не съумеят да покачат тавана на заемите, държавното управление ще изпадне в несъстоятелност за първи път в историята, което може да докара до пагубни последствия.

Много специалисти настояват, че при най-лошия сюжет международните фондови пазари ще се стопят, защото стопанската система на Съединени американски щати ще навлезе в низходяща серпантина, убивайки милиони работни места.

Краен период 1 юни

Президентът е подложен на напън от прогресивните среди в партията си да се позове на 14-ата корекция на Конституцията на Съединени американски щати, която гласи, че валидността на държавния дълг " не би трябвало да се слага под въпрос ", с цел да заобиколи Конгреса и да усили лимита самичък.

Но той и министърът на финансите Джанет Йелън предизвестиха, че съдилищата няма да могат да разрешат възможни правни разногласия задоволително бързо, с цел да се съблюдава крайният период.

Йелън изпрати писмо до Конгреса, в което още веднъж предизвести, че Съединените щати може да се окажат в неспособност да заплащат сметките си още на 1 юни.

Дори Маккарти и Байдън да съумеят да реализират широкообхватна договорка, всичко, за което се спогодят, ще би трябвало да бъде прокарано през Камарата на представителите, където са изправени пред натиска на твърдолинейните последователи и от двете страни да не вършат прекомерно доста отстъпки.

Контролираният от демократите Сенат не работи тази седмица, а Камарата на представителите ще почива в петък преди почивните дни по случай Деня в памет на починалите във войните. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР