Република северна Македония е най-вероятното наименование, за което двамата външни

...
Република северна Македония е най-вероятното наименование, за което двамата външни
Коментари Харесай

Македонска телевизия: Ново име за Македония, план за ЕС

" Република северна Македония " е най-вероятното название, за което двамата външни министри Никола Димитров и Никос Кодзияс са договорили при последната си среща.

Това заяви македонската телевизия " Телма ", която се базира на дипломатически източници. Двамата министри са се споразумели за съответен проект от 11 точки за дефинитивно разрешаване на разногласието за името, добавя Vesti.bg.

Планът се чака да бъде утвърден и от министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. След това двамата министър-председатели ще провеждат среща в Преспа, на която и публично ще показват съглашението.

Дипломатическите източници настояват пред " Телма ", че през юни Република Македония ще получи дата за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз.

Предвижда се на 8 септември в Република Македония да се организира и референдум за утвърждение на новото име.

" Днес опозиционната Нова народна власт на процедура призна, че е реализирано съглашение посредством апела си до премиера Алексис Ципрас да не приема контракта, който ще разреши на Македония да се причисли към НАТО и Европейски Съюз ", акцентира " Телма ".

Планът бе оповестен и от гръцките медии, които осведомят, че откакто Споразумението бъде утвърдено, Зоран Заев ще би трябвало да го показа в Народното събрание и да получи поддръжка с нормално болшинство.

След това на срещата на върха на Европейски Съюз на 28 и 29 юни Република Македония ще получи дата за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз, а на 11 юли в Брюксел ще получи и публична покана за участие в НАТО по време на срещата на върха на Северноатлантическия пакт.

След провеждането на референдума и приемането на измененията в Конституцията на Република Македония съглашението ще бъде импортирано и в гръцкия парламент за ратификация.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР