„Република Илинденска Македония е новото предложение за името, което според

...
„Република Илинденска Македония е новото предложение за името, което според
Коментари Харесай

Нова идея какво да е бъдещето име на Македония

„ Република Илинденска Македония " е новото предложение за името, което съгласно дипломатически източници Скопие предлага в договарянията за разрешаване на десетилетния спор с Атина, оповестява A1 On, като разяснява, че съгласно същите събеседници на медията новото име ще бъде за обща приложимост, както упорстват гърците. До този миг най-спряганото име бе „ Република Горна Македония “, написано настрана и с превод на британски.

Източници на A1 On обаче настояват, че след последния диалог в София, министър-председателите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев са се спрели на това предложение. Ако се стигне до съглашение за интернационално име на страната, то би трябвало да бъде записано в Организация на обединените нации, а след конституционни промени да бъде прилагано за всестранна приложимост. Гърция и Македония са постигнали прогрес в продължаващите договаряния във връзка с името на страната, само че „ още не сме в позиция да приказваме за съглашение “. Това съобщи ръководителят на кабинета в Атина Алексис Ципрас след диалога в София с македонския си сътрудник Зоран Заев.

Гръцкият министър председател приказва пред кореспонденти след срещата на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани в София след договарянията с македонския министър председател Зоран Заев, който по-рано съобщи, че двамата водачи са разискали „ едно [конкретно] решение на разногласието за името, което би било задоволително за и двете страни ". „ Ние покрихме огромна част от дистанцията, само че към момента има път за изминаване “, акцентира Ципрас, като в същото време добави, че са налице редица въпроси, които попречват напредъка в договарянията с посредничеството на Организация на обединените нации за решение на десетилетния спор сред двете прилежащи страни.

„ Разглеждаме обширно всички детайлности, само че към момента не сме в положение да приказваме за съглашение. И двамата бихме желали да забележим резултата за срещата на върха на Европейски Съюз в края на юни ", добави гръцкият министър председател.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР