Република Беларус, наричана също и Белорусия (на белоруски: Беларусь, на

...
Република Беларус, наричана също и Белорусия (на белоруски: Беларусь, на
Коментари Харесай

Беларус обявява независимост от СССР

Република Беларус, наричана също и Белорусия (на белоруски: Беларусь, на съветски: Беларусь или Белоруссия) е страна в Източна Европа, която няма изход на море. Столицата ѝ е град Минск. Граничи с Русия на изток, Полша на запад, Украйна на юг, Литва на северозапад и Латвия на север. Беларус е една от 15-те някогашни руски републики, и съществува като независима страна единствено от 1918 до 1919 година – така наречен Белоруска национална република. Преди това териториите ѝ са били или част от няколко страни, включително Руската империя, Великото литовско княжество и Жечпосполита. Беларус, дружно с Украйна, е една от най-тежко потърпевшите от Втората международна война страни – една трета от популацията ѝ умира, а половината ѝ стопански запаси са унищожени. Беларус афишира самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики през август 1991 година и повежда независима политика.

Три години по-късно Александър Лукашенко става неин президент и поставя завършек на политиката, ориентирана към самостоятелност. Той ръководи страната и до през днешния ден, заради което е именуван последният деспот в Европа. Беларус стопира пазарните промени и следва пътя на така наречен „ пазарен социализъм “, вариация на руския стопански модел. Държавата упражнява мощен надзор над стопанската система, води политика на опълчване на НАТО и на икономическото съдействие с Европейски Съюз, а вътре в страната политическите свободи са лимитирани. Беларус е мощно обвързана с Русия и двете имат обща отбранителна и митническа система.
Близо 40% от територията на Беларус са заети от гъсти гори. Площта ѝ е 207 705 km², от които 204 875 km² суша и 2 830 km² водна повърхност.
Източник: bg.wikipedia.org
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР