Република България високо оценява поемането от Италианската република на ролята

...
Република България високо оценява поемането от Италианската република на ролята
Коментари Харесай

Военните министри на България и Италия обсъдиха на среща задълбочаване на сътрудничеството в изграждането на отбранителни способности

Република България високо прави оценка поемането от Италианската република на ролята на рамкова страна на многонационалната бойна група на наша територия. Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов на работна среща със своя италиански сътрудник Гуидо Крозето, която се организира през днешния ден в авиобаза " Безмер ", оповестиха от пресцентъра на Министерство на защитата. 
 
Министър Стоянов благодари за признатата от Италия комплицирана роля в комплицирано време и добави, че това е доказателство за съюзната взаимност и осъществяване на една от трите основни задачи на Алианса – груповата защита.  В срещата участваха заместник-министрите на защитата Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров. Към италианската делегация на министъра на защитата Крозето се причисли и посланикът на Италия в България Н. Пр. Джозефина Дзара.  
 
Министърът на защитата на Италианската република Гуидо Крозето е на посещаване в нашата страна, с цел да поздрави италианските военнослужещи от състава на многонационалната бойна група във връзка Рождество Христово. На работната среща двамата министри означиха значителния принос на многонационалната бойна група както за усилване възпиращия и защитителен капацитет на Алианса, по този начин и за повишение на сигурността в Югоизточна Европа. 
 
Министър Стоянов срещна сътрудника си и с някои от предпочитаните планове за рационализация на Българската войска, измежду които планът за придобиване на нова бойна машина на пехотата, на вторите осем самолета F-16, на нови трикоординатни радари, планът за развиване на качествата за артилерийска поддръжка и други
 
Министърът на защитата на Италианската република благодари за топлия банкет. " В наше лице имате сътрудник и съдружник във връзка с реализацията на плановете за рационализация на Българската войска. Най-важният ни контингент е тук в България. Над 800 италиански военнослужещи са ситуирани на полигон " Ново село " и това демонстрира нашия ангажимент към увеличаване на Източния фланг на НАТО ", сподели Гуидо Крозето. Той акцентира, че полигон " Ново село " дава отлични условия и благоприятни условия за образование на италианските военнослужещи.
 
" За нас Италия е значим сътрудник в Европейския съюз (ЕС) и съдружник в Алианса. И двете организации са основни за нашата сигурност и защита. Независимо от компликациите и провокациите, ние сме ангажирани с осъществяването на поетите задължения, фокусирани върху модернизацията и повишението на оперативната съгласуемост на въоръжените ни сили ", сподели Стоянов.
 
Обсъдени бяха и други настоящи въпроси като значимостта на Коридор N 8, който ще свърже Адриатическо и Черно море, военната подвижност, индустриалното съдействие и сигурността в региона на Черно море. Министрите на защитата на България и Италия показаха подготвеност за задълбочаване на двустранното военно-техническо съдействие в процеса на създаване на отбранителни качества. Обсъдени бяха и опциите за обезпечаване на заместващи платформи за българските Военновъздушни сили, опциите за придобиване от Италианската република на подводници за Военноморските сили, както и присъединяване в взаимни учения и подготовки. Сред тематиките на диалога беше и присъединяване в самодейностите на НАТО и Европейски Съюз за подкрепяне на Украйна за противопоставяне на съветската експанзия. Министър Стоянов предложения италианския си сътрудник на публично посещаване в България.
 
Италианската република пое от Република България ролята на рамкова страна на многонационалната бойна група, образувана на територията на нашата страна на 17 октомври тази година. В състава на бойната група са включени над 900 военнослужещи от италианската бригада " Пинерело ", както и военни формирования от България, Съединени американски щати, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и Турция.
 
Развръщането на непрекъснати бойни групи за групова защита на територията на страните-членки от източния фланг на НАТО способства за обезпечаване на спомагателни сили на място за подсилване на защитата. Създаването на бойните групи е явен знак за ангажираността на съдружниците с защитата на всяка страна-член на Алианса. То подкрепя и превъзмогването на съществуващите дефицити от качества. Бойната група на територията на България е позитивен фактор и за районната сигурност и непоклатимост.
 
Постигането на цялостни оперативни качества от многонационалната бойна група е планувано до края на 2022.  Предвижда се присъединяване на бойната група в учения на НАТО.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР