Република България би желала да активизира наново отношенията си с

...
Република България би желала да активизира наново отношенията си с
Коментари Харесай

България и Тайланд се споразумяха за безвизови пътувания с дипломатически и служебни паспорти

Република България би желала да засилва отначало връзките си с Кралство Тайланд, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, откакто подписа през днешния ден в Мадрид с тайландския си сътрудник Дон Прамудвинай съглашение за безвизов режим за притежателите на дипломатически и служебни паспорти от двете страни.

Двамата разговаряха в Мадрид в границите на 14-та среща на министрите на външните работи на Форума „ Азия-Европа “ (АСЕМ).

“Поздравявам ви за метода, по който представлявате България на форума. Все повече страни и сътрудници чуват за вашата прелестна страна и за опциите за бизнес”, сподели министър Прамудвинай.

Очаква се да бъде финализиран и планът на Договор за трансфер на наказани лица сред двете страни.

Двамата министри разговаряха и от потребността от по-тясно съдействие сред двете външни министерства по политическа, само че и по консулска линия, поради растящия брой български туристи в Тайланд.

Българското посолство в Банкок бе закрито през 2011 година по финансови аргументи и от този момент нямаме упълномощен дипломат в Тайланд, а по консулски въпроси контактите се реализират ред българското посолство във Виетнам.

Тайланд също няма посолство у нас и акредитира за България своя дипломат в Букурещ.

Това е третата за тази година среща сред министър Екатерина Захариева и министър Дон Прамудвинай. Първата се състоя през януари в Брюксел, в границите на Срещата на вънните министри ЕС-АСЕАН, а втората – през септември в Ню Йорк, в границите на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации.

На 10 август 2019 година се навършиха 45 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Тайланд.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР