Репортерска проверка на Varna24.bg установи, че при стартирането на изборния

...
Репортерска проверка на Varna24.bg установи, че при стартирането на изборния
Коментари Харесай

407 000 варненци имат право на вот днес, опашки се извиха сутринта пред избирателните секции


Репортерска инспекция на Varna24.bg откри, че при стартирането на изборния ден в морската столица пред някои изборни секции се извиха опашки от чакащи жители да гласоподават.

Подвижните секции в морската столица са 12 на брой, за карантинирани и сложени под наложителна изолираност секциите са 16. 

Регистрираните партии и обединения в РИК - Варна са оптималния вероятен брой, 30, а записаните претенденти от всички листи в РИК - Варна - 428. Те ще се борят за 15 мандата от 3 многомандатен изборен район  Варна

Членовете на секционни изборни комисии във Варна са над 5400, допълват от РИК-Варна.  

Както медията ни осведоми, през днешния ден се организират изборите за 45-ото Обикновено национално заседание. Датата за бе избрана от президента Румен Радев с декрет от 14 януари 2021 година след извършени съвещания с разнообразни партии.

Избират се 240 депутати в Народното събрание с мандат от 4 години. Кандидатите за народни представители са 6 895. Право да гласоподава има всеки българин, който е навършил 18 години, не е под забраняване и не изтърпяват наказване " отнемане от независимост “.

Изборният ден започна в 7:00ч. и ще приключи в 20:00ч. Той може да продължи най-късно до 21:00ч., в случай че пред изборното помещение има негласували гласоподаватели.

В страната ще има 9 398 секции, в които има машинно гласоподаване. Стационарните секции са 17 983. Подвижните секции за хора с увреждания са 409.

Как се гласоподава:

На таблото пред изборното помещение гласоподавателите ще могат да се срещнат със списъка на партиите, обединенията, самостоятелните претенденти, както и с имената от кандидатските листи към тях.

От ЦИК приканват: " Спазвайте отдалеченост и ограничаващите ленти. Покажете персоналната си карта и я поставете на масата пред члена на изборната комисия, за малко отстранете маската си, с цел да може да Ви разпознават. “

" В случай че срокът на годност на персоналната Ви карта е изминал в интервала на изключително състояние след 13 март 2020, Вие имате право да гласувате, като удостоверите самоличността си пред секционната изборна комисия без да е необходимо удостоверение за издаване на персонални документи “, осведомят от Централната изборна комисия.

След регистриране на данните в изборния лист, член на СИК откъсва бюлетина от кочана, сгъва я по избран метод, слага щемпел на гърба й и я подава. В кабината ще се гласоподава със знак " Х “ или " V “ със наследник химикал в квадратчето, с номера на определената партия, коалиция или самостоятелен претендент.

“При предпочитание отбележете преференция за претендент в кръгчето. Сгънете бюлетината и излезте от кабината. Член на СИК ще сложи втори щемпел на гърба й, ще откъсне дребния откъслек в ъгъла. Пуснете бюлетината в транспарантната урна, подпишете се в изборния лист и вземете персоналната си карта “, допълват от комисията.

От ЦИК приканват да се спазват противоепидемичните ограничения, да се носи маска и да се съблюдава отдалеченост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР