Репортер на американския вестник The Wall Street Journal е задържан

...
Репортер на американския вестник The Wall Street Journal е задържан
Коментари Харесай

Репортер на The Wall Street Journal е задържан за шпионаж в Русия

Репортер на американския вестник The Wall Street Journal е арестуван в Екатеринбург по съмнение в шпионаж. Това се споделя в изказване на съветската работа за сигурност ФСБ, заяви CNBC.

От ФСБ настояват, че Еван Гершкович е " работил по инструкции на американската страна " и че " е събирал информация, представляваща държавна загадка, за активността на едно от предприятията на военнопромишления комплекс на Русия ".

Еван Гершкович е роден през 1991 година и е упълномощен в съветското външно министерство, се споделя още в заявката на службата, без обаче да се дават доказателства в поддръжка на изказванията за шпионаж.

31-годишния жирналист ще бъде превозен до Москва и държан в столичния затвор " Лефортово ", следствен арест на ФСБ заяви съветският вестник " Комерсант ", представен от БНР.



От редакцията на The Wall Street Journal обявиха, че са " надълбоко загрижени за сигурността на Гершкович " и " изрично отхвърлят " изказванията на съветската работа за сигурност.

" The Wall Street Journal желае незабавното освобождение на нашия приближен и предан кореспондент Еван Гершкович. Ние сме солидарни с Еван и неговото семейство ", се споделя още в изказване, публикувано до медиите.

Преди да стане сътрудник на TheWallStreet Jourlnal Гершкович е работил за AFP и TheMoscowTimes. Негови материали са оповестени в The New York Times, The Economist, Foreign Policy и Politico.


Facebook/EvanGershkovich

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че активността на арестувания кореспондент " не е обвързвана с публицистиката ". " Това, което чиновник на американското издание на The Wall Street Journal е правил в Екатеринбург, няма нищо общо с публицистика, разяснява Захарова в Telegram.

" За страдание това не е първият случай, в който статутът на " задграничен сътрудник ", журналистическата виза и акредитацията се употребяват от чужденци в нашата страна, с цел да прикриват действия, които не са публицистика ", сподели тя и добави, че " това не е първият прочут западен жител, който е " заловен на мястото на престъплението " от службите.

Арестът на американския кореспондент може да окаже въздействие върху съветската дипломация със Съединени американски щати и да задълбочи изолацията на Москва, като изплаши още повече дребното останали задгранични публицисти, добавя информацията Reuters.

Попитан на брифинг дали карцерът може да предизвика реакция от страна на Вашингтон по отношение на съветските публицисти, представителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори: " Надяваме се, че няма да има такова нещо и не би трябвало да има. "

Журналистът е най-високопоставеният американец, задържан от Русия след баскетболната звезда Бритни Грийнър, която беше хваната да идва в Москва с масло от канабис седмица преди нашествието в Украйна и освободена при замяна на пандизчии 10 месеца по-късно.

От началото на войната Москва на процедура забрани всички самостоятелни съветски новинарски издания, само че продължи да акредитира някои задгранични кореспонденти.

Журналистиката е мощно лимитирана от закони, които постановат дълги присъди за всяка обществена рецензия на войната, която Русия назовава " специфична военна интервенция ". Редица публицисти са били арестувани, изчезнали или умряли при подозрителни условия, означават западните медии.

Русия е на 155-о място от 180 страни, оценени в Индекса за независимост на печата на " Репортери без граници " предходната година, което я слага в аления лист на показателя, показващ " доста неприятно " положение на свободата на печата в страната.

Андрей Солдатов, създател и специалист по съветските служби за сигурност, който се намира отвън страната, съобщи в обществените мрежи, че Гершкович не е разузнавач, а карцерът му е " фронтална офанзива против всички задгранични репортери, които към момента работят в Русия. И значи, че ФСБ е освободена от каишката. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР