Репортажите от Украйна са пълни с истории за противотанкови ракети

...
Репортажите от Украйна са пълни с истории за противотанкови ракети
Коментари Харесай

Wall Street Journal: Москва има повече военна мощ, но Киев използва по-добре цифровите технологии

Репортажите от Украйна са цялостни с истории за противотанкови ракети Javelin и турски безпилотни летателни апарати Bayraktar TB2, обстрелващи съветски танкове и бронирани машини. Администрацията на Байдън разгласи помощ за Украйна посредством отбранителни оръжия на стойност 800 милиона $, в това число Javelin, зенитни ракети Stinger и дронове Switchblade.

По-удивително е това, което Украйна прави по на ниска цена метод. И не става дума за коктейлите Молотов, написа Анди Кеслър за Wall Street Journal.

Войните стават все по-асиметрични – по-слабо въоръжената страна може да се бори мощно. Съединени американски щати научиха това в Ирак, където бунтовниците използваха самоделни взривни устройства, главно крайпътни бомби, задействани с мобилни телефони. По сходен метод Украйна разполага с евтини, съвсем самоделни оръжия и употребява технологиите в своя изгода.

Лондонският вестник Times оповестява, че Украйна употребява търговски дронове октокоптери (с осем перки – бел. прев.) за 2000 $, модифицирани с термовизьори и противотанкови гранати, с цел да открива и нападна съветски танкове, криещи се сред къщи в селата през нощта. Украинската Аеророзвидка, екипът за въздушно разузнаване на страната, има 50 отряда водачи на дронове, които се нуждаят от солидни интернет връзки, с цел да работят.

Когато интернетът беше пресечен в Сирия през 2013 година, предприемчиви техници сътвориха Wi-Fi връзки от точка до точка, с цел да обезпечат достъп до интернет от другата страна на границата с Турция. Можете да извършите това с кутии за чипс Pringles и Wi-Fi рутери за 50 $. Украйна обаче може да си спести тази пъкъл хок процедура, защото Илон Мъск и неговата компания Starlink подариха хиляди сателитни терминали за достъп до интернет, в това число на отрядите на Аеророзвидка, които идват с предизвестия за маскиране на антените. Устройствата нормално костват 499 $ плюс още 99 на месец за обслужване.

Украйна също по този начин дейно заглуши остарялата военна информационна технология на Русия, която явно употребява едночестотен канал за работа. Бившият шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс сподели пред CNN, че руснаците са били принудени да употребяват мобилни телефони, с цел да поддържат връзка, до момента в който Украйна бе блокирала държавния код +7 за Русия и в последна сметка спря 3G услугите, които Русия употребява за сигурни връзки. Руските бойци бяха принудени да крадат украински мобилни телефони, с цел да поддържат връзка между тях. Това не е метод да се води война.

Украйна също се възползва от краудсорсинга (получаване на информация от доста хора, нормално по интернет – бел. прев.) WSJ описа за съветските танкове, които стрелят по град Вознесенск и по-късно се връщат няколкостотин метра, с цел да избегнат ответния огън. След това цивилните и доброволците от териториалната защита на Украйна изпращат новите координати на танковете посредством приложението за обществени известия Viber.

Пропагандната война също се води на ниска цена – от посланието на президента Володимир Зеленски към Конгреса на Съединени американски щати посредством Zoom до разпространяването от Украйна на вести в Русия. Руснаците блокираха Фейсбук и Twitter, самостоятелните медии бяха затворени, а по съветската телевизия никой не може да каже „ инвазия “ или „ война “. Но никоя страна не може изцяло да филтрира или попречи на същинските вести. Приложенията за известия Telegram и WhatsApp криптират своите връзки. Украйна стартира да употребява лицево различаване за идентифициране на убити и пленени съветски бойци, даже се свързва със фамилиите им и разгласява техни фотоси в каналите на Telegram. Twitter в този момент употребява услуга, с цел да прикрие произхода си и да възвърне услугата за съветски консуматори.

Най-изненадващото е, че след огромния звук и многото предизвестия съветската кибервойна се смята за много неефективна. Часове преди нашествието някой, евентуално руснаци, стартира офанзива посредством Trojan.Killdisk, злоумишлен програмен продукт за заличаване на хард диск, който удари компютрите на украинското държавно управление и финансовата система, и срина уеб страницата на Народното събрание. Фирмата за следене на хакерски атаки Netscout назова офанзивата „ скромна “. Тогава украински вестник пусна файл с детайлности за 120 хиляди съветски бойци, в това число имена, адреси, телефонни номера и номера на паспорти. Откъде идва информацията не е известно.

Но има улика. Украйна е цялостна с умни програмисти, а държавното управление сътвори канал в Telegram, „ IT войска на Украйна “, за съгласуване на цифрови офанзиви против съветски военни цифрови системи. Досега 400 хиляди са се присъединили като доброволци. Служител на Държавната работа за специфични връзки на Украйна сподели, че те са взели участие в „ киберсъпротива “. Този цифров флашмоб срина съветски уеб страници, въпреки че се колебая, че в миналото ще разберем изцяло вредите, които може да е нанесъл. Това несъмнено е спор, повлиян от обществените мрежи.

В мъглата на войната се вихрят истории и дезинформации. Повечето са невъзможни за инспекция. Чувал съм за задгранични доброволци, които се стичат към Украйна и по-късно разгласяват фотоси в Instagram. Както Фейсбук, по този начин и Instagram отстраняват GPS координатите за местонахождение от фотоси със смарт телефони, само че разрешават на тези доброволци да маркират близки места, евентуално издавайки скривалищата на бежанци, които по този начин могат да станат цел на съветски ракети. Може би това е повода театърът в Мариупол да бъде погубен.

След като димът от борбите се разсее, постоянно се появяват нови технологии за всеобща приложимост. Първата международна война дава танкове, полеви радиостанции и усъвършенствани самолети. Втората международна война донесе радарите, пеницилина, нуклеарната сила, синтетичния каучук, джиповете и даже тиксото. Това, което виждаме в Украйна, е асиметричната мощ на необятно публикуваните евтини комерсиални технологии, изключително обществените мрежи и краудсорсинга, които дават мощ на жителите. Досега тези принадлежности въздействат на изхода от спора. Добре пристигнали във войната на 21 век.

Източник " Инвестор "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР