Репортажите на Джеймс Баучер излизат отново на български език. За

...
Репортажите на Джеймс Баучер излизат отново на български език. За
Коментари Харесай

Репортажите на Джеймс Баучер за България оживяват в ново издание

Репортажите на Джеймс Баучер излизат още веднъж на български език. За първи път от 35 години насам българският четец може да надникне в архива на английския вестник The Times .
„ Той евентуално бе най-верният и хладнокръвен другар, който в миналото е имал българският народ “. Така авторитетното лондонско издание разказва своя дълготраен сътрудник на Балканите Джеймс Баучер.
Ирландецът изоставя обещаваща академична кариера, с цел да се озове като публицист у нас в едни от най-динамичните времена на българската история (от 1895 година до 1921 г.). Колоритният му облик към момента живее в спомените на поколенията, а надареното му перо ни потапя в трагичните моменти от битката на българите за национално обединяване.
Много скоро след идването си в България Баучер е запленен от страната и нейните хора дотам, че носи български национални носии, спи увит с ямурлук и пие ракия . Той завързва другарства с хора от разнообразни прослойки и построява мрежа от информатори и репортери , поддържа връзка с всички огромни фигури, ангажирани с балканската политика. Превръща се даже в приближен консултант на цар Фердинанд, само че на първо място остава човек със мощно възприятие за правдивост.
Днес, за първи път от 35 години насам, репортажите на Джеймс Баучер оживяват в независимо издание, с цел да ни покажат погледа на един човек, пристигнал отдалеко, обикнал България и борил се за нейната обективна идея.
„ Репортажи от България “ се издава от съдружие „ Българска история “, а преводът е дело на Мартин Чорбаджийски .
Книгата към този момент може да бъде открита в комерсиалната мрежа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР