Репортаж по зрителски сигнал. Строителният предприемач Даниел Йорданов от Варна

...
Репортаж по зрителски сигнал. Строителният предприемач Даниел Йорданов от Варна
Коментари Харесай

Енергото във Варна отказа да присъедини към мрежата новостроящи се жилищни сгради

Репортаж по зрителски сигнал. Строителният бизнесмен Даниел Йорданов от Варна е получил отвод от електроразпределителното сдружение да причисли към мрежата новостроящи се жилищни здания във варненския квартал " Възраждане ". Причината - изчерпаният потенциал на най-близката подстанция " Варна Север ". Според енергодружеството, присъединението на нови обекти ще утежни качеството на услугата и ще заплаши електроснабдяването на останалите консуматори.

Строителят Даниел Йорданов споделя, че казусът с присъединението на нови здания почнал преди 2 години, когато бил доближат оптималният потенциал на подстанция " Варна Север ":

" След като не получихме към 6 месец мнение... нито отвод, нито че ще бъдем присъединени на по-късен стадий някъде, взехме решение да се обърнем към КЕВР. КЕВР и до ден сегашен не ни е дал отговор по никакъв метод. Мина една година... и взехме решение да създадем среща в ЕРП-Север. Поставихме нещата без заобикалки, че в случай че ние не си вземем мнението ще би трябвало да банкрутираме. "

Инвеститорът твърди, че в мнение от електроразпределителното сдружение декларирали, че ще получи нужните мощности за новите жилищни здания, единствено в случай че влага огромна сума:

" Да слезем от нашия обект с кабелна линия до " Максуда ", да изградиме 50 МВтч мощ и оттова да отидем до изток, да им изградим още една спомагателна мрежа, която на процедура ние не сме длъжни да го вършим това нещо. Това е инвестиция жестоко към 5-6 милиона лв.. "

Според Йорданов, през последните години с сходни проблеми се сблъскват и други строители. Те също били принудени да финансират построяването на мрежи и трафопостове, които по-късно трябвало да дарят безплатно на енергодружеството:

" Говорим и строители, и дребни частници, които желаят да си създадат къщи. Задължават ги да си създадат трафопостове. А те би трябвало да доставят мощ на всеки един до самия обект. "

Даниел Йорданов е безапелационен, че енергодружеството не извършва отговорностите си по издадената му лицензия и с това заплашва енергийната система на страната, част от която е и Община Варна. Според него, това може да докара до прекъсване на електрозахранването в доста семейства. Йорданов добавя, че в Общия организационен проект на града е планувано уголемение на две подстанции, което и до през днешния ден не е направено:

" В момента нямат мощности в три подстанции и не вършат нищо, с цел да усилят мощностите. Твърдят, че нямат благоприятни условия, нямат средства, само че това за мен е несъблюдение на лицензионния режим. Ето, примерно, предходната година написа, че имат вложения за 21 млн. лв., само че се оказва, че всички вложения са направени от строителите. "

От електроразпределителното сдружение обявиха, че построяването на огромни уреди изисква време, а препоръчаните от тях промени на мрежата първо би трябвало да бъдат утвърдени от Електроенергийния систематичен оператор. За подстанция " Варна-Север ", сдружението към този момент е предложило скица, която ще обезпечи нужния потенциал за клиентите, само че към момента отговор няма. От ЕСО прецизираха за Българска национална телевизия, че към този момент са определили техническите условия и метода за смяна на схемата за присъединение.

От енергодружеството дефинират изказванието, че частни лица и компании сами финансират създаване на трафопостове и кабелни линии, като подвеждащо. Цените за присъединение към електроразпределителната мрежа зависят от предоставената мощ и включват разноските по плана за присъединение. От енергото са безапелационни, че извършват своите капиталови проекти. В момента тече процедура по замяна на 2 силови трансформатора и монтаж на трети в една от подстанциите. Проучва се и опцията за създаване на нова подстанция в кв. " Владислав Варненчик ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР