Репортаж по зрителски сигнал. Пациенти чакат с месеци да бъдат

...
Репортаж по зрителски сигнал. Пациенти чакат с месеци да бъдат
Коментари Харесай

Без пари: Пациенти чакат с месеци да бъдат преосвидетелствани пред ТЕЛК


Репортаж по зрителски сигнал. Пациенти чакат с месеци да бъдат преосвидетелствани пред ТЕЛК, което краткотрайно ги лишава от пенсии и обществени помощи.

През декември депутатите гласоподаваха на първо четене инвалидните пенсии да не бъдат спирани, до момента в който болният чака новото си експертно решение.

Атанас Чапкънски страда от множествена склероза. С 50% неработоспособност от 2019 година взима пенсия. През октомври получава писмо, че би трябвало да подаде документи за преосвидетелстване.

„ Ноември месец си подадох документите и на 2 декември получих писмото. Трябва да се явя на дата за комисия на 3 април 2023 година, това е след месеци “, разяснява той.


До тогава Атанас остава без средства.

„ Отидох в ТЕЛК и ги попитах каква е повода за тази късна дата, те ми дадоха отговор, че имало доста забавяния и доста хора. Нека ми отговорят по какъв начин се живее без никакъв приход половин година “, прикани още той.

Проектът за Промяната в закона за хората с увреждания беше препоръчан от омбудсмана Диана Ковачева, която сигнализира, че доста хора остават единствено с минимална пенсия в очакване на ново решение.

Ако Атанас получи същия % неработоспособност - парите от интервала без ТЕЛК ще му бъдат възобновени, само че след месеци.

„ Ако желаят, те да ми дадат пари на заем със задна дата, аз след това ще им ги върна. Тях удовлетворява ли ги това решение? “, запита Атанас.

Проблемът е максимален за хората, чиито решения са изтекли след рухването на епидемиологичната конюнктура и не са им удължени служебно. А с цел да не се стига до там - пациентски организации желаят болните да получават покана за явяване пред комисията 3 месеца преди настоящото им решение да изтече.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР