Репликата на Панагюрското златно съкровище, което бе задържано във вторник

...
Репликата на Панагюрското златно съкровище, което бе задържано във вторник
Коментари Харесай

Освободиха репликата на Панагюрското златно съкровище в Дубай

Репликата на Панагюрското златно богатство, което бе арестувано във вторник в Дубай, към този момент е освободено. Екип на Националния исторически музей (НИМ) го е придружил до българския павилион на международното ревю " Експо 2021 ", където ще бъде изложено, съобщи Българска национална телевизия.

Организаторите са внесли гаранция за данъчно застраховане на копието за престоя му в Дубай и са подписали декларация, че ще бъде върнато назад в България след ревюто в Дубай, прецизират от медиата.

За краткотрайното задържането на репликата, изпълнителен шеф на " Сиела Норма ". Фирмата, която към този момент всеобщо е известна като снабдител на машините за изборите, е измежду сдруженията в консорциум " България Експо 2020 ", който дава отговор за щанда, доставката на предметите и цялостното българско присъединяване. По-рано в сряда се появи спорна информация какво тъкмо се е случило и за какво.

Сайтът Bird.bg заяви във фейсбук, че митничарите на дубайското летище са задържали репликите на съкровището, които даже били пренасяни в ръчен багаж от българската делегация. От Националния исторически музей дадоха отговор, че няма арестувани предмети и дефинираха информацията като " подправена ".

В разногласието се включи и Министерство на стопанската система, което отговоря за българското присъединяване в ревюто, а то от своя страна е поверило тази активност на консорциум " България ЕКСПО 2020 ". Ведомството уточни, че цялата отговорност е на консорциума и посочи, че подготовката на документите за импорт и експорт на съкровището безусловно е оставена за последните дни преди ревюто, въпреки че по тази причина е имало близо година време и ще търси отговорност от изпълнителя на поръчката.

От " Сиела норма " обаче настояват, че задържането на съкровището е общоприета процедура за краткотраен импорт и други страни изложители били в сходна обстановка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР