Репей, означаван и като голям репей (Arctium lappa ), е

...
Репей, означаван и като голям репей (Arctium lappa ), е
Коментари Харесай

За какво помага корен от репей?


Репей, означаван и като огромен репей (Arctium lappa ), е необятно публикувана у нас билка. Запознатите с потребните й свойства билкари, както и фармацевтичната промишленост, от дълго време са признали репея като ефикасно естествено средство с изявени антидиабетни , противовъзпалителни и даже противоракови свойства. Показани са обаче и някои противопоказания на билката, които също е добре да се знаят.

Репеят е кореноплодно растение. Расте нависоко и доближава над метър височина. Формира листа със сърцевидна форма и лилави цветове, сходни на тези на белия бодил . Биоактивните свойства обаче се асоциират най-много с корена на репея . Именно той е добре познато средство в националната медицина у нас.

Като съществена причина за потребното деяние на корена от репей се показва високото наличие в него на танини , фитостероли и значими етерични масла. С тях се асоциира мощното му антиоксидантно деяние както и още няколко здравословни свойства на репея.

Влияние върху кръвната захар и диабета
Клинични изследвания върху тъканни проби демонстрират, че тинктури от репей работят добре за нормализиране на доста високи равнища на кръвна захар. Единствен минус е, че резултатът настава постепенно в съпоставяне със общоприетите лечебни подходи.

Антибактериално деяние
Коренът от репей може да се употребява за лапи и компреси при отнасяне на възпалени рани по кожата. Придава му се изявено антибактериално деяние за заличаване на финия биофилм от бактерии върху инфектираните зони на кожата. Клинични изпитвания демонстрират и известна интензивност върху Escherichia coli при лекуване на уринарни инфекции.

Пречистване на кръвта
Способността на корена от репей да убива някои бактерии е причина в китайската и различната медицина като цяло билката да се предлага като средство за периодическа детоксикация на тялото посредством филтриране на кръвта. В поддръжка на тази му приложимост работи и диуретичният резултат на корена от репей, подтикващ образуването на урина и отделянето на събраните в тялото отрови посредством нея.

Свързани публикации.. Защо екстрактът от плод на репей покачва класа на козметиката в „ био “? 0 Измерване на кръвна захар – елементарно и без игли 0 Кое е по-полезно – цвят или корен от глухарче? 0

Корен от репей и негови екстракти се употребяват за изработката на чай, пудри, тинктури и други Клиничните изпитвания демонстрират, че най-силен резултат имат ферментираните тинктури от репей .

Противопоказания

Към приема на корен от репей би трябвало да бъдат деликатни бременните и кърмачките, както и хора, лекувани с диуретични или разреждащи кръвта медикаменти, тъй като билката може да повлияе успеваемостта им. С нараснало внимание би трябвало да я употребяват и хора с нараснала алергична настройка, тъй като има данни, че част от биоактивните субстанции в репея работят и като алергени.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР