Реорганизацията на лечебните заведения, осигуряването на медикаменти за болничния и

...
Реорганизацията на лечебните заведения, осигуряването на медикаменти за болничния и
Коментари Харесай

Битката с К-19: Дончев и министри на спешно заседание при Борисов, ето какво решиха

Реорганизацията на лечебните заведения, обезпечаването на лекарства за болничния и на свободния пазар за справяне с COVID-19, използването на ограниченията в поддръжка на чиновниците на първа линия против новия вирус и в помощ на най-уязвимите български жители бяха докладвани на премиера Бойко Борисов по време на работно заседание през днешния ден от членове на кабинета.

В него участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов, министърът на труда и обществената политика Деница Сачева и министърът на финансите Кирил Ананиев.

Министър Сачева посочи, че сега се прави раздаването на пакети храна за 470 000 българи и фамилиите им с най-необходимите артикули, обезпечава се също топъл обяд и патронажна грижа на възрастни, хора с увреждания, карантинирани и други нуждаещи се. Важните услуги ще продължат да се дават и следващата година като за задачата за общините са отделени над 85 милиона лв., в това число и по линия на така наречен COVID-стандарт.

Социалният министър акцентира, че от оперативни стратегии ще бъдат ориентирани 120 млн. лева за спомагателните хонорари от 1000 лв. на лекарите и медицинския личен състав на първа линия като общият запас ще стане към 240 млн. лева

„ Тези няколко месеца би трябвало да преодолеем тази рецесия. Стотици милиони отиват в здравната система. За медикаментите, за които приказваме, всичките те се заплащат в допълнение “, акцентира министър председателят Борисов.

Той подчертава, че страната ни разполага с 46 000 кревати за интензивно лекуване. „ Така че като страна с болнични кревати ние имаме голяма база. Но би трябвало да се концентрирайте върху хората със съпътстващи болести, те да влизат в болница. Защото тези 14-дни за заболелите с ковид са доста тежки “, означи министър-председателят.

Борисов добави, че във връзка с тестването, България прави нужното по линия на Европейската комисия, с цел да се подсигурява най-хубавата опция за тестване. „ А като държавно управление ще осигурим всички типове ваксини, които предлага Европейска комисия “, безапелационен бе министър председателят.

Той разпореди на здравния министър да изготви проект за имунизирането на рисковите групи от популацията, когато страната ни към този момент разполага с утвърдените ваксини. Министърът на опазването на здравето увери, че е основана нужната организация за жителите, които пожелаят да се имунизират.

Ангелов рапортува също, че в границите на болничния пазар е налице логистика за обезпечаване на спомагателни количества лекарства за лекуването на ковид, както и опцията за пренасяне на препарати от едно лечебно заведение в друго.

„ Нямаме дефицит на национално равнище на избраните за болестта лекарствени артикули, сега сме основали организация за импорт на спомагателни количества от нужните препарати на територията на България “, добави министърът на опазването на здравето.

Премиерът Бойко Борисов акцентира основното значение на спазването на противоепидемичните ограничения от всеки един българин, тъй като това оказва помощ в борбата с ковид. „ Цяла Европа страда, само че съм уверен, че ограниченията, които имаме би трябвало да се съблюдават. Затова – в случай че не се постанова, не се събирайте на огромни групи “, сподели още министър-председателят.

Той бе безапелационен, че в случай че стопанската система върви добре следващата година, чиновниците от системата на Министерство на вътрешните работи ще бъдат обезщетени в допълнение. Министър Ананиев добави, че за плануваното 15-процентно покачване на заплатите им от 1 януари нужният запас е обезпечен от преструктуриране на разноските и прехвърлянията по централния бюджет.

Премиерът уточни, че никога едни обществени групи не би трябвало да се опълчват на други, а както и до момента страната ще продължи с ограниченията за поддръжка на нуждаещите се, в това число и с помощ за чиновниците от етнографските музеи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР