Рентите от земеделски земи в и част от Източна България

...
Рентите от земеделски земи в и част от Източна България
Коментари Харесай

Пандемията и сушата удариха сделките със земеделска земя

Рентите от аграрни земи в и част от Източна България закъсняват. Собствениците им и арендаторите предоговарят изискванията за прилагане на нивите, като се уговарят за разсрочено заплащане или закъснение на издължаването. В регионите с добра годишна продукция всеки е заплатил дължимата лихва съгласно към този момент подписания контракт. Това съобщи пред ```` ръководителят на Асоциацията на собственицитете на аграрни земи Стайко Стайков.
По думите му и през предходната година рентите са останали най-високи в Добруджанския район. Дори се следи наклонност по цялото поречие на Дунав - Брегово, част от Монтана и Враца, те да се повишават, защото годината бе добра, а изкупните цени на пшеницата, рапицата и царевицата - високи.
 Над 5,8 млн. декара непотърсени земи са станали общински Над 5,8 млн. декара непотърсени земи са станали общински
5 862 097 декара земи, непотърсени след възобновяване на правата на притежателите, са трансферирани на общините, излиза наяве...
На местата, където е била 55-60 лева./дка, се покачва до 70-75 лева Рентите падат само в Добрич и Силистра, и то за земите, за които са подписани едногодишни контракти. Докато преди те са достигали до 90 лева./дка, последно са предлагани сред 30 и 60 лева./дка. В Южна България пък заплащанията остават без смяна.
“В полските региони на Южна България естествената лихва е сред 40 и 60 лева В северната част на страната обработваемата земя е доста повече и в полските региони към този момент може да се приказва за от 50 до 75 лева./дка лихва ”, разясни специалистът, като добави, че макар сушата през предходната година “нещата се възстановяват и има превалявания даже повече от нужното ”.
Според последните данни на Националния статистически институт (НСИ) у нас през интервала 2014 - 2019 година рентите са скочили със приблизително 6 лева на дка. Те са били най-високи в Североизточния регион на страната, а най-ниски в Югозападния. През последния регистриран интервал вторият регион с най-скъпи ренти у нас е бил Северният централен - 60 лева./дка, следван от Северозападния, където ползвателите на земята са плащали на притежателите по 50 лева
Стайков акцентира, че пандемията е повлияла доста и на покупко-продажбите със земеделска земя, защото множеството продавачи са възрастни хора, чиито наследници отсъстват. Така спазването на противоепидемичните ограничения мощно лимитира опцията за осъществяване на договорка.
 Обсебва ли се всеобщо по легален път земеделска земя в България? Обсебва ли се всеобщо по легален път земеделска земя в България?
Хиляди левове губят всяка година притежателите на земи, превърнати в така наречен „ бели петна “ (земи, за които притежателите на...
“По време на първия локдаун имаше огромен стрес и съвсем нямаше покупко-продажби “, безапелационен е той. В момента се следи едва предложение, само че епидемиологичната конюнктура в страната продължава да утежнява подписването на контракти за покупко-продажба. Докато през предходната година земите в Южна България са се търгували за сред 800 и 1300 лева./дка, в Северна - стартират от 1000 и стигат до 1700 лева./дка. Статистически данни за 2019 година разкриват, че междинната цена на покупко-продажбите с ниви у нас доближава 1053 лева./дка. Най-скъпо са се търгували тези в Североизточния регион - 1462 лева на декар. В Северния централен цената на покупко-продажбите с ниви доближава 1138 лева./дка, а в Северозападния - 967 лева на декар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР