Реновирането на една от емблемите на Пловдив – Тютюневите складове,

...
Реновирането на една от емблемите на Пловдив – Тютюневите складове,
Коментари Харесай

Тютюневият град няма да бъде възстановен през 2019 г.

Реновирането на една от емблемите на Пловдив – Тютюневите хранилища, по всяка възможност няма да се състои до момента в който градът е Европейска столица на културата. Въпреки че имаше огромни очаквания и обещания, че зоната ще се възроди като феникс от пепелта, тя ще остане нереален и откакто Пловдив не носи купата евростолица. Причината – бавните процедури за облагородяването на обществените зони, както и нулевото придвижване към реновацията на постройките от частните притежатели.

На предходната постоянна сесия даже бе взето решение да се изкарат заложените средства от 1 млн. лева от градския бюджет за реставрация на пространството, защото към днешна дата няма по какъв начин да се усвоят, напомня trafficnews.bg. Въпреки че архитект за зоната бе определен преди съвсем година и до днешна дата няма подготвен механически план. Цяла година от Община Пловдив се борят да получат утвърждение на идейния план от НИНКН. Институцията към Министерството на културата най-накрая върна разновидностите за аспект на зоната с редица забележки. Всички те би трябвало да бъдат взети под внимание от фирмата- архитект, която би трябвало да стъпи на идейния план.

Компанията „ Илия Бурда” завоюва публичната поръчка за 30 000 лева има 18 дни да направи техническия план. Този период обаче е повече от конвенционален. Причината е елементарна – сега, в който планът влезе в НИНКН, срокът стопира да тече, до момента в който от институцията на одобрят или върнат плана със забележки. Подобни препески в Министерството на културата могат да отлежат с месеци, преди някой да им обърне внимание. Всички дейности пък на админите в отрасловото министерство до момента са посочили, че Пловдив, въпреки и Европейска столица на културата, по никакъв метод не прави дейностите в нея като „ приоритетни”.

Така в идващите месеци може да чакаме замяна на мнения, планиране, препроектиране и най-после утвърждения от Националния институт по недвижимо културно завещание. След това идват съгласувателни процедури и в ЕСУТ към Община Пловдив, до момента в който най-после не се одобри окончателния план.

Оттам нататък идват публични поръчки за избор на реализатор на плана, още веднъж с всичките му елементи, които лишават месеци. Иначе казано – до момента в който всички тези процедури приключат, годината ще се е изнизала.

Нещата със зоната на Тютюневия град са толкоз комплицирани, че даже кметът Иван Тотев има намерение да я изкара от цялостния Подобрен организационен проект на Централна градска част. Заради проблемите с институцията, градоустройствените индикатори на цялата зона не могат да бъдат признати.

Собствениците на изгорелите хранилища и другите неповторими здания в Тютюневия град пък по нищо не проличава, че форсират реализацията на концепциите си за постройките.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР