Рене Карабаш представи своя дебютен роман „Остайница“ (изд. „Жанет 45“)

...
Рене Карабаш представи своя дебютен роман „Остайница“ (изд. „Жанет 45“)
Коментари Харесай

Рене Карабаш представи своя дебютен роман „Остайница“ на морския бряг в Лозенец

Рене Карабаш показа своя дебютен разказ „ Остайница “ (изд. „ Жанет 45 “) на дребния плаж в Лозенец. Младата писателка, актриса и режисьор се включи с литературно четене като част от програмата на фестивала „ Арт поток” 2018.
Премиерата се състоя в плажния бар „ Налей “ на хип-хоп звездата Венци Венц. Гостите на събитието край морския бряг посрещнаха с овации Рене, която дойде с лодка и даде старт на литературното четене.
Талантливата писателка дружно с Венци Венц и още техни другари прочетоха няколко от най-забележителни фрагменти от книгата на фона на жива музика, свещи и хубаво вино. По време на литературната вечер бяха прожектирани и промо видеа към романа с присъединяване на актрисите Светлана Янчева и Теодора Духовникова.
Романът „ Остайница “ е първия по рода си у нас, който визира тематиката за албанските клетвени девици. Остайница или още мушкара, виргинеша, мушкобаня, харамбаса, завейтована госпожица, садик е жена, която дава клетва за непорочност по Канунът на Лека Дукагини – голям брой архаични албански закони.
Сякаш поради безкрайния гибелен цикъл на кръвните отмъщения измежду мъжете в патриархалните общества на Северна Албания, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора, Хърватска и Босна, доста дами са принудени да стартират да живеят като мъже и да поемат ролята на глава на фамилията. Това съставлява конституционално призната промяна на пола, посредством полагане на клетва, след която дамата придобива правата на мъжа, от които дамите по тези географски ширини по принцип са лишени.
Първият разказ на Рене Карабаш „ Остайница “ следва да бъде показан на фестивала на изкуствата „ Аполония “ в Созопол на 2 септември.
_________
Рене Карабаш (Ирена Иванова) е публицист, режисьор и актриса. Автор е на романа „ Остайница “ и стихисбирката „ Хълбоци и пеперуди “ (ИК „ Жанет 45 “), за която получава номинация за Националната премия за лирика „ Иван Николов “ (2015г). По-късно книгата има своите министър председатели в Университета Кеймбридж, в Българския Културен Институт в Лондон и в Българския Културен Институт в Прага. Нейни стихотворения са преведени на няколко езика и биват включени в международни поетични антологии. Носител е на първа премия за белетристика от литературния конкурс „ Боян Пенев “, а от 2017г. е в почитното жури на Националния книжовен конкурс „ Петя Дубарова “.
За ролята си във кино лентата „ БЕЗБОГ “, Ирена получава няколко влиятелни кино награди за най-хубава актриса - „ СРЕБЪРЕН ЛЕОПАРД “ (Локарно), „ СЪРЦЕТО НА САРАЕВО “ (Сараево), „ АЛУМИНИЕВ КОН “ (Стокхолм) и „ ЗЛАТНА РОЗА “ (Варна).
Ирена Иванова е създател на Творческа Академия „ Заешка Дупка “, която събира едни от най-големите писатели, сценаристи и драматурзи на България. Създател е на театрално ателие „ Експериментика” с което поствя дебютния си театър по романа на Маргьорит Дюрас „ Очи сини коси черни “, в Театър „ Възраждане “.
Линк към филмовия откъс и снапшот на Светлана Янчева:
https://www.youtube.com/watch?v=5XIeh4vBBYQ
Видео изявление на Рене:
https://www.youtube.com/watch?v=QkQNDl6Ka3g

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР