Renault си партнира с френския дизайнер Пиер Гоналонс, за да

...
Renault си партнира с френския дизайнер Пиер Гоналонс, за да
Коментари Харесай

RENAULT 5 DIAMANT, електрически демонстрационен модел, разработен в партньорство с Пиер Гоналонс за 50-годишнината на модела

Renault си партнира с френския дизайнер Пиер Гоналонс, с цел да преобрази емблематичния модел. Резултатът от това взаимно начинание е Renault 5 Diamant, електрически демонстрационен автомобил, който преплита интериорния дизайн и автомобилния свят.

През 2022 година се навършват 50 години от основаването на една от иконите на марката, Renault 5. Истински знак на поп-културата, повече от 5 милиона бройки от модела са продадени сред 1972 и 1984 година

Renault провежда поредност от събития, активации и акции в обществените мрежи във връзка годишнината.

RENAULT X ПИЕР ГОНАЛОНС

Renault афишира своето ново съдействие с френския дизайнер Пиер Гоналонс. За да отпразнува 50-годишнината на своя емблематичен модел, марката взема решение да сплоти напъните си с прочут дизайнер, който е измежду 100-те водещи създатели на Architectural Digest и представител на френските изкуство и занаяти.

Сътрудничеството сред Пиер Гоналонс и екипа на Renault, отговарящ за цветове и тапицерии, ражда демонстрационния автомобил Renault 5 Diamant. Електрически модел, улавящ визията на дизайнера за автомобила на бъдещето, съчетаваща отличителни черти на автомобилостроенето и интериорната украса.

За мен е чест да бъда поканен от Renault да преобразя емблематичното Renault 5 за неговата 50-та годишнина. Марката ми даде независимост да планирам своя желан автомобил. Моята визия е, че Renault 5 въплъщава поп, оптимистичен и изрично актуален метод на живот. Това, което желаех да направя с Renault 5 Diamant, беше да отдам респект на неговия революционен дизайн и в това време да пренеса формите и цветовете от моята галактика в света на колите. Пиер Гоналонс

RENAULT 5 DIAMANT

Вдъхновението на Пиер Гоналонс идва от декоративните изкуства и по-специално от фините бижута, които са забележими в няколко деликатни и новаторски детайла.

Renault 5 Diamant е запазил неотложно разпознаваемия външен тип и безпогрешната форма на истинския „ Суперавтомобил “, който слиза от индустриалните линии на Renault за първи път през 1972 година Но измененията оттатък познатия контур са доста. Първият съвременен щрих е под предния похлупак - 100% електрически мотор. Визуално дизайнът включва първокласни елементи, които се сливат в нов, изтънчен резултат, който подканя за взор по-отблизо.

Креативната галактика на Пиер Гоналонс и неговия екип ги подреждат измежду най-хубавите занаятчии във Франция. Резултатът е реформаторски, а детайлите са изпипани. За мен Renault 5 Diamant е прочувствен трус повече от всичко друго: външните нюанси придават на колата доверчив и в това време изискан тип. Пиер обръща огромно внимание на детайлите. Той е извънредно сензитивен към препратките и смисъла на всеки детайл. Франсоа Фарион, шеф цветове и тапицерии Renault
В екстериора каросерията е семпла, с цел да изпъкват отличителните линии на Renault 5. Обичайните детайли са съзнателно отстранени от тяхната среда, а техните форма и покритие са засилени. Предните и задните светлини наподобяват като скъпоценни камъни, а необятните колела, наследени от версията Alpine, са по-гладки и имат слънце в центъра, знак, на който Пиер Гоналонс държи. Екстериорният цвят е композиция от три пласта багра: златисти пигменти върху розова основа, покрити с непрозрачен лак, създаващ огромно многообразие от резултати, вариращи от златни линии на слънце до по-сини тонове на мрачно.

Интериорът е извънредно обикновен. Възползвайки се от опита на Renault Design и занаятчиите, участващи в този план, Пиер Гоналонс опростява автомобила, като резервира единствено няколко доста характерни детайли. Дръжките на вратите, механизмите за ръководство на прозорците и лостът за промяна на скоростите се възползват от ясно изразени парижки нотки като позлатен месинг, неръждаеми и устойчиви на изхабяване материали. Воланът е направен от мрамор върху въглерод и неповторимата му форма не го прави по-малко комфортен за лидера. Дори ключът на автомобила е подложен на специфична обработка. През цялото време се употребява опитът на Renault, с цел да се подсигурява, че автомобилът е изцяло реален и вълнуващ и че функционалните детайли са безпрепятствени.

Renault 5 Diamant се възползва и от доста технологии. Освен че е напълно електрически, моделът се предлага със скенер за пръстови отпечатъци за отключване на вратите и като всички електрически коли разполага с трипозиционен лост за превключване на скоростите (предна, неутрална, задна). Три кръгли цифрови циферблата, които отдават респект на часовникарското изкуството, дават значимата информация: скорост, заряд на батерията и час. Достъп до навигация и инфоразвлекателно наличие лидерът получава посредством своя смарт телефон, който се побира в специфична стойка в средата на арматурното табло.

ФРЕНСКИТЕ ЗАНАЯТИ В НАЙ-ФИНОТО ИМ ИЗРАЖЕНИЕ

Renault 5 Diamant наподобява ужасно до най-малкия подробност. Изработен е от превъзходни материали, доставени от занаятчии, които са спечелили самопризнание за своя непостижим опит и отлична ръчна работа. Демонстационният автомобил се възползва от опита на Design et Solution, компания, профилирана в производството на невероятни коли и натоварена с създаването, сглобяването и довършителните работи.

Занаятчии, които постоянно работят с Пиер Гоналонс, също сплотяват своя опит в този план. По-конкретно, кормилото и отделението за предпазване са основани от френския мрамор Grand Antique d’Aubert, рециклиран от Minéral Expertise и излят в тръби, с цел да стане по-лек и по-ковък; тъканта, покриваща седалките, е дело на производителя на текстил Métaphores; покритието от конски косъм на арматурното табло е направено от Le Crin, вековно дружество, което тъче този материал на ръка; мохерният вълнен килим е изработен от Pinton, един от последните занаятчии на гоблени във Франция, а позлатяването на довършителните линии на автомобила, в това число монограма на предния похлупак, е направено от Bertin-Aubert, ателие в Париж, известно с прецизната си направа.

ОНЛАЙН КАМПАНИЯ И ТЪРГ

След като сплоти общности от запалянковци във Фейсбук, Instagram, LinkedIn, Twitter и YouTube, както и в TikTok и Pinterest чрез новосъздадените си страници, Renault взема решение да се впусне в NFT вселената.

В рамките на плана Renault и Пиер Гоналонс създават огромна NFT сбирка, въодушевена от Renault 5 Diamant, която ще бъде показана през септември.

Renault 5 Diamant, дружно със своя NFT дигитален близнак, ще бъде продаден на търг няколко седмици по-късно. Приходите от продажбата ще бъдат дарени на „ Дай 5 “, новия обществен план на марката за постигане до младите генерации посредством спорт и музика.

*Източник: www.renault.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР