Renault продължава да създава иновации и да предлага най-добрите технологии

...
Renault продължава да създава иновации и да предлага най-добрите технологии
Коментари Харесай

НОВОТО RENAULT AUSTRAL ПРЕДСТАВЯ ТРЕТОТО ПОКОЛЕНИЕ НА 4CONTROL ADVANCED

Renault продължава да основава нововъведения и да предлага най-хубавите технологии на максимален брой хора с третото потомство на "4CONTROL Advanced "
Представена и комерсиализирана през 2007 година, системата за кормилно ръководство на 4 колела на Renault се развива и завръща с усъвършенствано трето потомство
Уникално предложение в C-SUV сегмента, способно да обезпечи невиждан комфорт при шофиране, изключителна пъргавост и ненадмината динамична продуктивност
Renault вкарва в новата платформа CMF-CD технология за завиване на четирите колела. Благодарение на електронното ръководство на завиването на задните колела, към този момент е допустимо да се модифицира задното окачване, с цел да предложи най-хубавото показване при всевъзможни условия: маневреност в града, пъргавост в извънградските и планинските пътища, непоклатимост и сигурност на автомагистрала.

Филипо Мантовани, началник автомобилна динамичност в Renault

ПО-ГОЛЯМА СТАБИЛНОСТ ЗА ПОВЕЧЕ УДОВОЛСТВИЕ ОТ ШОФИРАНЕТО
Освен с усъвършенствано шаси новият Austral разполага с многораменна задна ос за по-добро държание на пътя, по-комфортно шофиране и изключителна непоклатимост при всевъзможни условия. По неприятни пътища придвижването на задните колела се възползва от усъвършенстваното кормилно ръководство и е доста по-добро при превъзмогване на неравна пътна настилка. Предимствата са незабавни: контактът сред колелото и пътя е великолепен, до момента в който комфортът и акустиката са оптимални.

Когато се движите с висока скорост или завивате със скорост над 50 км/ч, задните колела завиват с до 1° в същата посока като предните колела. Това се реализира с помощта на прибавянето на задвижващ актуатор, инсталиран на задната ос, който работи взаимно със сервоусилвателя на кормилото, електронния модул на мотора и електронната стратегия за непоклатимост (ESP).

УПРАВЛЕНИЕ КАТО ГРАДСКИ АВТОМОБИЛ
Много чевръст и елементарен за маневриране през градските улици, Austral може да се похвали с извънредно ръководство за SUV от C-сегмента. Неговият диаметър на завой от бордюр до бордюр е 10,1 м, което е по-малко от някои градски модели. Благодарение на задвижващият актуатор на Austral, ситуиран на задната ос, задните колела могат да завиват до 5° в противоположна посока на предните колела (в съпоставяне с 3,5° при предходното 4х4 поколение) – ужасно техническо достижение.

ПЕРСОНАЛИЗИРАНИ НАСТРОЙКИ С MULTI-SENSE
С последното потомство на технологията MULTI-SENSE, в Austral лидерът към този момент може да разшири динамичното преживяване при шофиране. В взаимозависимост от определения режим на шофиране: Eco, Comfort или Sport, е допустимо да се осъществят 13 разнообразни насторйки. Настройките обгръщат държанието на шасито, както и избрани чувства при шофиране: изпитание на кормилното ръководство, реакция на шасито и мотора, надзор на сцеплението и динамичен надзор на автомобила. Тази функционалност може да бъде налична посредством екрана OpenR или посредством нов функционален бутон, ситуиран на кормилото.

*Източник: www.renault.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР