Ремонтът, реставрацията и консервацията на къща Ламартин влезе в глуха

...
Ремонтът, реставрацията и консервацията на къща Ламартин влезе в глуха
Коментари Харесай

Реставрацията на къща “Ламартин“ влезе в глуха улица

Ремонтът, реставрацията и консервацията на къща Ламартин влезе в глуха улица. От поместените резултати от публичната поръчка, оповестена от Община Пловдив, излиза наяве, че две компании са кандидатствали.Едната е ДЗЗД " Ламартин ", а другата " Ай Ди Ел " ЕООД.
Прочетете още
Дружеството по Закона за отговорностите и договорите обедининява компаниите " Стосин 2010 " ЕООД и " Вера строй " ЕООД. Само против неговото име е посочена и ценова оферта - 1 459 968,46 лева без Данък добавена стойност.

Припомняме, че оптималната планирана стойност на обекта съгласно заданието, е 1 250 000 лева без Данък добавена стойност. Срещу тази сума кандидатстващата компания би трябвало да извърши: Консервация, и реституция на фасадите - възобновяване и подсилване на мазилки и фрески, дървени детайли и каменна зидария; Реставрационни работи по дограма /прозорци и врати/ по фасади и интериор; Реставрационни намеси по детайли от интериора на постройките — стълбища, парапети, подови настилки, стени, фрески, тавани, др.; Ремонт на покривно покритие, покривна структура, улуци и водосточни тръби; Конструктивно обследване; Ремонт на съществуващи санитарни възли; Изграждане на отоплителна инсталация; Мерки, свързани с възстановяване на енергийната успеваемост, в това число: замяна на осветителни тела; полагане на топлоизолация в подпокривното пространство и на други подобаващи места; Подмяна на електрическите мощно и слаботокови съоръжения, замяна на ел. табла, създаване на мълниезащита; Изграждане на охранителна система, видеонаблюдение, пожароизвестителна система, интернет, мултимедия; Подмяна на ВиК инсталацията; Намеси по съществуващи каменни настилки и стълби; Мерки по отводняване на дворното пространство; Реставрационни работи по дворната врата и по солидна ограда; Дендрологично проучване, оценка на положението на съществуващата растителност и при нужда план за озеленяване; Изграждане на площадково и художествено осветяване.



ИСТОРИЯ:

Ламартин е една от емблематичните здания в Стария град. Къщата на Георги Мавриди на ул. „ Княз Церетелев " 19, е една от огромните и хубави симетрични къщи в Пловдив. Тя е издигната през 1829—1830 година от Георги Мавриди, богат търговец, който търгувал с Русия и имал комерсиална адвокатска фирма в Одеса. Майсторът-строител не е прочут.

С огромните и смели издатини и еркери и изключително раздвижения контур тя придава изящен аспект на този ъгъл от тепето. Парцелът е ъглов, има неправилни контури и следва кривините на улиците. Затова и къщата има неправилна форма в приземието, само че в етажите тази кривина се изправя чрез няколко огромни и удачно решени издатини. Стръмният терен е богато употребен при разрешението на проекта: къщата е издигната в единия завършек на имота и съдържа високо приземие (с две стаи) и два горни етажа, всеки с по четири стаи и по един необятен хайет по цялата надлъжна ос на къщата. Затова към улица „ Фр. Шопен " тя наподобява триетажна, а откъм двора — двуетажна. Входната врата е откъм ул. „ Княз Церетелев " и е завършена в дълбока ниша на оградния дувар.

Приземието е развито предвид на терена, тъй че предната му част към ул. „ Фр. Шопен " излиза над терена и има две стаи; задната му част служи за маза.

Първият етаж, повдигнат с 1,65 м над равнището на двора, съдържа четири огромни стаи (югоизточната стая има размери 7,48 Х5,28 м), ситуирани от двете страни на един издължен салон, чиято междинна част е елиптична в проект. Функционалното предопределение на тези стаи в семейството не е тъкмо изяснено, само че евентуално те са служили за на ден местонахождение на семейството; югоизточната стая заради огромните ѝ размери и по-богатата конюнктура е служила за дневна. За втория етаж води една трираменна стълба, ситуирана към улицата, на север в надлъжната ос на хайета; рамките на стълбата са затворени начело с двукрилни остъклени порти, сред които има полукръгла ниша. Вторият етаж съдържа четири стаи, ситуирани симетрично от двете страни на овалния хайет, който има прекрасен таван. Хайетът е по-висок от стаите, които са с по-големи размери от стаите в първия етаж, тъй като са издадени отвън него с еркери.

Вътрешната декоративна разработка и уредба на стаите се отличава с благосъстояние и церемониалност. Къщата има хубави интериори и елементи: портикът в първия етаж, парапетите на трираменната стълба, елиптичният таван на хайета в етажа, украсените с резба тавани на стаите, алафрангите, детайлите на вратите и прочие

В двора има едноетажна пристройка (към ул. „ Зора " ) с пералня, лятна кухня и дърварник. Дворът е създаден на тераси с цветни лехи и дървета; първата тераса около къщата е имала огромна лозова асма и мраморен бунар (цистерна).
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР