Ремонтът на столичната улица Граф Игнатиев и на т.нар. Зона

...
Ремонтът на столичната улица Граф Игнатиев и на т.нар. Зона
Коментари Харесай

"Графа" се оказа неподготвен за горещо време

Ремонтът на столичната улица „ Граф Игнатиев ” и на така наречен Зона 2 в центъра бе разгласен за завършен през май, само че последствията от зле свършените действия не престават да се появяват. Част от настилките под трамвайните релси при площад „ Славейков ” и при кръстовището с ул. „ Иван Шишман ” се надигнаха, а плочките са счупени, алармираха жители. Според тях общинската администрация е изпратила незабавно екип, който е направил „ неблаговиден опит ” за спешен ремонт.

Кметът Йорданка Фандъкова разгласи през вчерашния ден, че повода за повредата е „ температурно уголемение към напречните отводнители ” поради затоплилото се време. „ Поискала съм проектантите да дадат решение, което изпълнителят ще извърши за своя сметка в границите на гаранцията на обекта ”,  написа Фандъкова във Facebook. Проектант на трасето е общинското сдружение „ Софинвест ”, а реализатор – „ Джи Пи Груп ”.

Изграждането на линиите и на електрическата мрежа костваха към 5.6 млн. лева без Данък добавена стойност. Това бе първият признат обект от ремонта на Зона 2. Релсовият път бе пуснат в употреба през декември м.г. Преди това някогашният зам.-кмет по превоза на София Евгени Крусев бе притеглен като обвинен от профилираната прокуратура поради промяна в хода на ремонта на виброизолационните подложки под линиите. Прокуратурата бе сезирана от гражданската организация " Спаси София " за това, че е нарушен Законът за публичните поръчки, като това е довело до отстраняването на един участник в търга и до избирането на „ Джи Пи Груп ”. След това определената компания обаче почнала да влага подложките, поради която другата била отстранена.      

След приемането на трасето сумата за неговото създаване бе извадена от общия бюджет на реконструкцията на „ Графа ”. На това съображение в края на май, когато ремонтът се приемаше и се установяваха минусите, Фандъкова съобщи, че строителят ще бъде санкциониран единствено със 109 000 лева, а не с над 1 млн., както позволяваше уговорка в контракта. Вчера кметът на София разгласи, че постанова още една санкция на „ Джи Пи Груп ” в размер на 279 000 лева „ Не мога да позволи, че никой от проектантите и инженерите не се е сетил, че в София е горещо през лятото и е нужна фуга, която да поеме температурните разширения ”, разяснява Фандъкова. Заместникът й по превоза Дончо Барбалов добави, че ще бъде осъществена спомагателна инспекция, с цел да се види дали няма и други пропуски при проектирането на трасето.        
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР