Ремонтът на читалище Антон Страшимиров - 1926 в София, в

...
Ремонтът на читалище Антон Страшимиров - 1926 в София, в
Коментари Харесай

Приключи ремонтът на кино „Влайкова“, финансиран от Столична община

Ремонтът на читалище " Антон Страшимиров - 1926 " в София, в което се обитава емблематичното за столицата кино " Влайкова ", е приключен. Сградата към този момент е с актуализирани покрив и фасада.

За належащия ремонт бяха отпуснати 50 000 лв. през предходната година с решение на Столичния общински съвет. Северната и източната стена на последното функциониращо квартално кино в София се рушаха от години, покривът на съвсем 100-годишната постройка имаше десетки течове. Преди да стартира ремонътт, бе направено главно разчистване на подпокривното пространство благодарение на десетки доброволци, вълнуващи се от ориста на най-старото настоящо кино в България.
Средната заплата в София е над 2000 лева
През 2021 година междинната заплата в столицата е надминала 2000 лева, пресмятат от Института за пазарна стопанска система. По техни данни заплащанет...
Прочети повече
 кино влайкова

Ето и няколко забавни обстоятелства от историята на кино " Влайкова ":

Като любителка на филмовото и театралното изкуство, Мария Влайкова – брачна половинка на писателя и държавник Тодор Влайков, взема решение да построи в собствен имот постройка за „ Кинематограф “. Строежът стартира през 1925 година Салонът е на повърхност от 330 кв.м, със сцена и 4 дребни гримьорни, има потенциал за 300 души и е затрупан с железобетонна плоча, с цел да може по-късно да се издигне и втори етаж за бъдещо квартално читалище.

През 1926 година госпожа Мария Влайкова завещава на Министерството на националното просвещение новостроящия се салон за устройване на училищен „ Кинематогроф “, който след гибелта й да се употребява за културно просветни цели. 
Една компания и два консорциума се борят за чистотата в София и рекордния й бюджет
Една компания и два консорциума излязоха в борбата за чистотата в София и обезпечения за задачата рекорден бюджет от 143,3 млн. лв.. Пет...
Прочети повече
При бомбардировките над София през март 1944 година, салонът е улучен от бомба и изгаря с целия инвентар. Наемателят Стилян Георгиев възвръща постройката със свои персонални средства и на 15.10.1944 година киното още веднъж стартира да действа. По-късно, в осъществяване на част от наследството на госпожа Влайкова постройката е отстъпена за постоянно прилагане на кварталното Народно читалище „ Антон Страшимиров “. От 1950 година до 1991 година „ Кинефикация София “ употребява салона, а читалището употребява сцената и залата за своите действия. От 1968 година до 1971 година киносалонът се споделя „ Айзенщайн “ и е филмотечно кино, само че по публично гледище след 1971 година киното още веднъж връща истинското си име – „ Влайкова “.

Кино „ Влайкова “ е най-старият настоящ читалищен киносалон в България.

 кино влайкова

 кино влайкова

Още от СОФИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР