Ремонт на Регионалната художествена галерия “Борис Денев” във Велико Търново

...
Ремонт на Регионалната художествена галерия “Борис Денев” във Велико Търново
Коментари Харесай

Ремонт уврежда фасадата на художествената галерия “Борис Денев” във Велико Търново

Ремонт на Регионалната художествена изложба “Борис Денев” във Велико Търново поврежда фасадата на постройката - един от знаците на града и част от ансамбъла в местността “Боруна” дружно с паметника “Асеневци”. За това сигнализират от "Демократична България ".

В момента дървената дограма на постройката се подменя с PVC профили - неотваряеми и без непокътнат автентичен растер. При работите се нанасят вреди на облицовката от бигор. Снимки от мястото демонстрират, че редкият и скъп камък тук-там към този момент е строшен. Ремонтът е финансиран посредством огромен европейски план за трансгранично съдействие сред България и Румъния. Предстои и солидните дървени порти също да бъдат сменени с PVC решения.

Наред с терзанията за самата постройка жители, които алармираха за казуса, се притесняват, че започването на ремонт през декември при ниски температури и висока мокрота ще се отрази на картините от фонда на галерията.

“Във връзка с мъчителната тематика на идната сесия на Общински съвет - Велико Търново ще изискам от кмета да даде изясненост за определените строителни технологии и адекватността им към архитектурата на постройката. Търсим отговори за протичащото се и от шефа на институцията Ганчо Карабаджаков (бивш заместник-министър на културата и заместник-кмет), представители на общината и представители на фирмата-изпълнител на ремонтните дейности”, съобщи общинският консултант от "Демократична България " във Велико Търново Калоян Янков. (Цялото му известие във Facebook може да видите тук:

Междувременно търновци към този момент сътвориха онлайн гражданска подписка “Да спрем обезобразяването на Регионална художествена изложба "Борис Денев " - Велико Търново”. “Не оспорваме потребността от ремонт и модернизиране на отоплителните системи, вентилацията, осветителните тела и въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост. Това следва да се извършва с нужната изчерпателност и отговорност към смисъла на постройката и на функционалностите, които тя изпълнява”, се споделя в петицията. Тя е налична на уеб страницата за онлайн петиции тук:
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР