Религията бон е възникнала в период, когато на Земята, както

...
Религията бон е възникнала в период, когато на Земята, както
Коментари Харесай

Религията бон – тайните на древното тибетско учение

Религията бон е зародила в интервал, когато на Земята, както написа първата книга на „ Махабхарата “ – „ Адипарва “, са живели именитите наги – полубогове със змийско тяло и няколко човешки глави.

За нагите се споделя и в древнокитайски трактати, и в единственият съхранен бонски ръкопис, датиран от VI век (в средата на предишния век тя е била преведена на немски език), а също и в многочислени митове на народите, живеещи в западната част на Тибет.

Хората, намирали се под властта на наги, жадували да се освободят от тяхното владичество. И това се случило – индивидът получил самостоятелност преди 18 000 години, когато от небето към подножието на планината Меру се спуснал Учителя – Тонпа Шенраб (Tonpa Shenrab)

Той научил локалните нации да се прекланят на Белия господ на небето, на Черната богиня на Земята, на Червения тигър и на Яростния змей, а също по този начин им разкрил тайната по какъв начин да ръководят могъщите наги, многочислените духове и естествените сили на природата. Първият знак на религията бон станала свастиката, завъртяна в противоположна на часовниковата стрелка посока, което олицетворявало безконечната битка на индивида със стихиите и отвъдните светове.

Към времето на настъпването на „ жълтата религия “ в Азия – будизма, религията бон е имала необятно разпространяване в Индия, Персия, Южен Сибир, Централна Азия и Китай. Но нуждата от основаване на централизирани монархични страни е довела до такава степен, че азиатските владетели са почнали да преследват почитателите на обичайна религия и да постановат будизма.

През VII в. пр.н.е. при тибетския император Дригум Ценпо (Drigum Tsenpo) са били закрити бонските манастири и унищожени доста от ръкописите на „ еретичната “ вяра, а нейните адепти – прогонени от Тибет. Чак до XI в. от н.е. изповядването на бон се забранявало под опасност от смъртно наказване. Но това антично обучение съумяло да оцелее и през 1017 година, след откриването на защитавани в продължение на епохи езотерични текстове, религията бон още веднъж се показала на света в освежен и класифициран тип. Смята се, че заслугата за възраждането на „ вярата на предците “ е на Шенчен Луга.

Тайните текстове на бон оповестяват, че учението се е наричало „ Бон върховете на Вселената “ и е произхождало от дълбините на човешката история, зародили се преди повече от 50 000 години. Когато на Земята се е явил Учителя, т.е. еманацията на Висшия свят, учението почнало да се назовава „ Бон Свастика “.

 Свастиката е значим знак в религията Бон. swastika-info.com Свастиката е значим знак в религията бон. swastika-info.com

Истинските почитатели на религията бон считат, че светът се състои от три сфери-вселени: бяла – небесната област на боговете, алена – земната област на хората, и синя – долната област на водните духове. През тези сфери пораства мистично дърво, посредством което жителите на другите светове поддържат връзка между тях.

Небесният и долният свят на бон са изпълнени с голям брой могъщи същности, оказващи непрекъснато въздействие на света на хората.

Откъслечни, макари и полумитични сведения за небивалото господство на бонските лами, сочат, че първите от тях – владетелите на тайнствената страна Агарта, са скрити в пещерите на Хималаите и са станали причина доста хора по света да търсят контакт с жреците на религията бон.

Например император Ашока, живял в III в. пр.н.е., почнал война против прилежащото царство Калинга, чиито поданици изповядвали бон. Но претърпял съкрушително проваляне. Причината били тайните познания, които владеели бонските лами. След това Ашока се посветил на проучването на сакралните секрети на бон, а малко преди гибелта си основал обществото на Деветте незнайни, за което се твърди, че съществува и в наши дни.

През 50-те години на ХХ век в една от масонските ложи на Западна Европа е открит филм от 1938 година, на която немски кинооператор е запечатал в свещеното място на Тибет – Ярлинг, вълшебен ритуали на бонски лами, които призовавали зли духове. Според специалистите откритият запис не бил монтаж. Този филм в известна степен повдигнал завесата на комплицирания и мистериозен свят на религията бон.

Мистериозните тибетски хора Жанг Жунг

Съвременни откриватели считат, че шаманските практики на коренните нации на Сибир, Камчатка, Северна и Южна Америка се коренят в античната вяра бон.

Пътешественици, обитавали в Тибет през ХХ век, настояват, че почитателите на религията бон, както и преди хилядолетия, построяват на избрани места каменни ступи с особена форма, палят свещени огньове и извършват магични танци над телата на умрелите си близки, като произнасят заклинания на античен език.

Точният смисъл на тези заклинания е прочут единствено на отдадените лами, които в тихите отшелнически килии не престават своята многовековна работа.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР