Ректорът на Софийският университет най-накрая е прекратил едностранно гражданския договор

...
Ректорът на Софийският университет най-накрая е прекратил едностранно гражданския договор
Коментари Харесай

СУ прекрати договора с Михаил Мирчев заради скандалните му лекции

Ректорът на Софийският университет най-сетне е прекратил едностранно гражданския контракт на проф. Михаил Мирчев, откакто студенти подадоха сигнал, че в лекциите му се проповядва ксенофобия и расизъм.

Мирчев от години е учител. През 2015 година той бе претендент за кмет на София, като редом дълги години се изявяваше като " червен " социолог.

На 11 ноември ректорът е получил сигнал от Студентското общество за тъждество, съгласно който са налице " тежки квалификации и тирада на омразата на расова и етническа основа в лекциите на проф. Михаил Мирчев в курса " Социална работа с ЕТНО групи ", който той води като хоноруван учител във Факултета по науки за образованието и изкуствата. Самите онлайн лекции даже бяха качени в платформата YouTube.

Ректорът е сезирал Етичната комисия, която е изслушала позицията както на Мирчев, по този начин и на студентите. В писмо до ректора Мирчев е отхвърлил обвиняванията, отрекъл е лекциите му да съдържат расистко, ксенофобско и антисемитско наличие и е подчертал, че " подчертава на културната специфичност, на особения нрав и прочувствена реактивност, на поведенчески стандарти, на характерни форми на само-стигматизиране и други ".

Професорът дал образци за расистки изказвания, които съгласно сигнала отразяват неговото мнение, до момента в който в действителност в лекциите се вижда, че сходни крайни изказвания са провокация, която той самият опровергава. Така да вземем за пример във връзка на посочената в сигнала имитация, че " би трябвало дикатурка, с цел да се оправят ромите ", проф. Мирчев привежда продължението на лекцията, в която той опонира на репликата на една от студентките и изяснява, че подобен диктаторски публичен модел е неупотребим в европейските общества с демократична политическа ориентировка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР