Рекордният дефицит, заложен от служебния кабинет в проектобюджета на държавата

...
Рекордният дефицит, заложен от служебния кабинет в проектобюджета на държавата
Коментари Харесай

Бюджет 2023: Ще подкрепят ли партиите предложението на служебния кабинет

Рекордният недостиг, заложен от служебния кабинет в проектобюджета на страната от 6,4 на 100 за тази година взриви политическото пространство. От ГЕРБ приканиха водачите на парламентарните партии да изразят ясна позиция по оповестените от служебния кабинет параметри в план-сметката. Бойко Борисов съобщи, че от това това зависи и ориста на предстоящ постоянен кабинет. От коалиция " ПП-ДБ " обявиха, че приоритет е бюджета и че поддържат ГЕРБ за 3-процентен недостиг. Не закъсняха реакции от " Възраждане " и " ИТН ".

Заложеният в проектобюджета рекорден недостиг от 12 милиарда лв., нечуван от времето на Жан Виденов, пренареди дневния ред на политиците. Въпросът за сформиране на кабинет остана на назад във времето пред този по какъв начин да се избегне все по-очертаващата се дългова рецесия, да се свие дефицитът до 3%, с цел да покрием условията за влизане в еврозоната и на каква икономическа и обществена цена. В консервативния вид на проектобюджета служебният кабинет обмисляше връщане на Данък добавена стойност в някои браншове, с цел да се удържи дефицитът на по-ниски равнища и даже да се обложат с еднократен налог свърхпечалба компаниите. Вчера от бизнеса предложиха да бъде 100% дивидента на държавните компании да бъде пренасочен към бюджета.

Служебният министър на стопанската система изясни за какво не могат да се орежат обществените политики и тези по приходите, с цел да се реализира по-нисък недостиг и предизвести партиите да не залагат нови разходи.

" Знаете, че на база решения на парламентите от предходната година голяма част от разходната част е ясна. Повече от нея не може да се мърда и аз приканвам депутатите извънредно консервативно да подходят. Това, което ще предложим е да се усилят пенсиите с 12%. 10% да се усилят заплатите в държавната администрация, само че единствено на администрациите, които през 2022 година не са качвани и да продължи политиката по качване приходите на учителите ", съобщи Никола Стоянов - длъжностен министър на стопанската система.

Очертаващият се рекорден недостиг и неизбежните непопулярни ограничения за неговото преодоляване провокира остра реакция от страна на ГЕРБ.

" Две години радостната компания на " Промяната " поръчваше и в този момент пристигна сметката. И като пристигна сметката, дядо ми споделяше - иху, иху и най-после - тихооо и в този момент внезапно е безшумно ", сподели Делян Добрев - ГЕРБ.

Три разновидността за решение на бюджетния пъзел разказа водачът на ГЕРБ Бойко Борисов:

" Вдигане на налози. Ако това не се направи и остане 6,4 недостига, забравяте за еврозоната. Честито на " Възраждане ". Няма да вършат референдум. С този индикатор еврозона няма. Второто лекуване се споделя Симеон Дянков - постна пица. Затягане на колана. Рязане на разноски. Ако и това не се направи, отиваме на трети вид - никоя партия не поема отговорност за тези бакии да се оправят. Догодина стават от 12 на 30 милиарда, по-догодина 70 милиарда "

Борисов изиска отговор от всички водачи на парламентарни партии кой вид избират. Според него от решенията им ще зависи и ориста на бъдещия кабинет.

" Аз желая от водачите - 6,4 ли е дефицитът, подвигат ли се налози, тегли ли се нов дълг. Това е лидерски отговор. Кой за кое е и защо е. И към това болшинство ще се направи държавно управление. Честно е преди да се сформира държавно управление водачите на всяка партия да изкоментират бюджета и да кажат какво ще гласоподават. Това е почтено. Въобще за разлика от сътрудниците, аз по този начин съм и учтив и организиран, да не се вглеждам в предишното, тъй като ще се спънем още на следващия ден в сегашното. Или вършим с Политическа партия и Демократична България, или би трябвало партиите да се произнесат и всички взаимно, най-малко за месец, за 2 или 3 да се направи държавно управление, което да измъкне страната от калта ", сподели още Бойко Борисов - ръководител на ГЕРБ.

Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев откри две огромни неточности в план-сметката на служебния кабинет.

" Първата е, че по ПВУ са заложени да се създадат всички разноски - 100% разноските, а да получим 0% от приходите. Това е неточност от 2 милиарда 881 млн. лева Втората неточност е, че не е заложено да се съберат 100% дял от държавните предприятия. Това е неточност от 1 милиарда 720 млн. лева Само с тези две неточности бюджетният недостиг понижава с над 4,5 милиарда лева и пада на 3,6% ", изясни Асен Василев.

При разглеждане на проектобюджета перо по перо Василев е сигурен, че дефицитът ще бъде сгънат още:

" Останалите 0,6% ще бъдат открити и по този начин ще имаме недостиг 3% без да се понижи нито с 1 лев нито една заплата, нито една пенсия, заложена от служебния кабинет. Както и преди съм казвал - пари има за всички, в случай че не се краде ".

А учен Николай Денков изясни за какво съгласно втората парламентарна мощ е непродуктивно да се обвързват в едно бюджет, законодателна стратегия и сформиране на държавно управление:

" За нас е значимо първо да бъде признат бюджета. Второ, да тръгне безпрепятствено законодателната стратегия и третото - към този момент подготовката за някакъв тип държавно управление. Трите задания в случай че се окомплектоват в едно, може да се окаже нерешима задачата, както стана с предишното Народно събрание, тъй като то не съумя да извърши нито една от трите задания. Така, че сега нашият метод беше - дано да стартираме първите два - бюджета и законодателството и да си осигурим време, с цел да можем да преговаряме за държавно управление ".

Не закъсня и реакцията на Възраждане ". Във Варна водачът на партията предвижда, че няма да бъде формирано постоянно държавно управление, а България няма да влезе във валутния съюз.

" С този недостиг би трябвало да забравим за каквото и да било влизане в еврозоната за идващите няколко десетилетия. Това са екзотични, нездравословни хрумвания и най-важното - опити, на фона на доста тежкото положение на обществените финанси в страната ", уточни Костадин Костадинов - водач на " Възраждане ".

Лидерът на " ИТН " Слави Трифонов написа във Facebook, че няма потребност от нови избори, а от верни решения:

" България не се нуждае от нови избори. Не се нуждае и от популистко ръководство. Нуждае се от постоянен постоянен кабинет с огромна храброст и мощна воля, който да обърне сегашната трагична наклонност... Правилните дейности, съгласно мен, не включват нарастване на налозите. Не включват и отвод от еврозоната за десетилетия напред, а включват промени в обществения бранш и ограничение на астрономическия растеж на разноските... "

От Движение за права и свободи към този момент резервират безмълвие, а Българска социалистическа партия привиква в понеделник своя съвет по финанси, с цел да обсъдят оферти проектобюджет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР