Рекордни температури ускоряват покачването на морското равнище, топенето на ледниците

...
Рекордни температури ускоряват покачването на морското равнище, топенето на ледниците
Коментари Харесай

Заплаха за водоснабдяването на милиарди хора заради климатичната криза

Рекордни температури форсират покачването на морското ниво, топенето на ледниците и снежната завивка и заплашват водоснабдяването за милиарди . Това се предизвестява в огромен отчет на Организация на обединените нации, в който се разказват " възходящите и необратими " въздействия на климатичните промени, осведоми " Франс прес ".

В отчета на организация " Обединени в науката " се споделя, че светът е станал очевидец на най-топлите си пет години през последните пет години , добавяйки, че рисковите метеорологични събития носят " очевидния пръстов отпечатък " на климатичните промени .
 Шефът на Организация на обединените нации: Сътрудничество по проблемите на климата или
Шефът на Организация на обединените нации: Сътрудничество по проблемите на климата или " ще бъдем обречени "

Необходимостта от дейности по климата е по-спешна от всеки път

Това става откакто генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи пред Агенция Франс Прес през вчерашния ден, че страните би трябвало да употребяват рецесията, провокирана от ковид, като трамплин за използване на " трансформационни " зелени политики, с цел да създадат силата, превоза, промишлеността и всекидневието по-устойчиви .

Ако се провалят, той предизвести, че човечеството е " обречено ".

В отчета, съгласуван от Световната метеорологична организация, се споделя, че човечеството не е на път да извърши задачите за понижаване на излъчванията , които ще предотвратят опустошителното световно стопляне.

В него се акцентира " възходящото и необратимо влияние на климатичните промени, което визира ледниците, океаните, природата, стопанските системи и изискванията на живот на хората и постоянно се усеща посредством рискове, свързани с водата като суша или наводнения ".
 CO2 кара дърветата да живеят бързо и да умират млади
CO2 кара дърветата да живеят бързо и да умират млади

Това е неприятно от становище на очакванията, че горите ще продължат да бъдат абсорбатор за излъчванията

По-високите температури водят до понижение на ледниците и ледените покривки по света, застрашавайки запасите от прясна вода .

Научният съвещателен панел на Организация на обединените нации за климатичните промени (IPCC) предвижда, че океаните ще се покачат с до метър до края на века и даже повече по-късно.

Стотици милиони хора живеят в уязвими крайбрежни региони.

В новия отчет се споделя, че сред 2016 и 2019 година загубата на ледникова маса е по-голяма от всички минали петгодишни интервали от 1950 година насам, добавяйки, че повишението на морското ниво се форсира.

Според него сега 1,2 милиарда души са изложени на риск от наводнения и се предвижда, че ще набъбнат до 1,6 милиарда души до 2050 година

Междувременно дефицитът на вода се чака да се усили, като до 2050 година до 3 милиарда души се чака да живеят в региони с незадоволително количество вода , спрямо 1,9 милиарда през 2010-те години.
 Нов връх на концентрациите на парникови газове в атмосферата
Нов връх на концентрациите на парникови газове в атмосферата

Концентрацията на CO2 в атмосферата е достигнала 414,38 частици на милион

Загубата на ледници ще повлияе съществено на достъпа до сладководни води, като годишният отток се чака да доближи пик на международно равнище до края на века и по-късно да намалее.

Но в отчета се споделя, че Централна Европа и районът на Кавказ са в пика си сега.

В Тибетското плато, където оттичането от снежната завивка, ледниците и безконечната заледеност обезпечава съвсем половината от районния речен поток - пикът се предвижда сред 2030 и 2050 година, застрашавайки достъпа до вода за 1,7 милиарда души.

Това би засегнало могъщата река Меконг, която произлиза от платото и минава на юг през шест страни.

Средната температура на повърхността на Земята се е повишила с един градус по Целзий от 19-ти век насам, задоволително, с цел да усили интензивността на засушаванията, топлинните талази и тропическите циклони.

В отчета на Организация на обединените нации се показва, че последният петгодишен интервал ще бъде най-горещият в историята и тази наклонност ще продължи.

Съгласно историческото съглашение за климата от Париж от 2015 година, което влиза в действие тази година, страните се съгласиха да лимитират повишението на температурата до " много под " два градуса по Целзий над равнищата отпреди индустриалната ера.

Организация на обединените нации споделя, че към момента е допустимо да се реализира по-безопасната цел от 1,5 градуса таван на повишаването на междинната международна температура, само че с цел да се стигне до там, международните излъчвания би трябвало да падат 7,6% годишно през това десетилетие.

Според отчета излъчванията ще намалеят сред 4 и 7 % тази година поради невижданите ограничения, въведени за закъснение на разпространяването на ковид.

По време на пика на блокадите през април международните излъчвания са били със 17 % по-ниски спрямо 2019 година

Но се споделя, че това е еквивалентно на равнищата, следени през 2006 година, " наблягайки както стръмния растеж през последните 15 години, по този начин и продължаващата взаимозависимост от изкопаеми енергийни източници ".

Световната метеорологична организация съобщи, че има възможност от 24-процентов късмет най-малко една година да надвиши равнището от 1,5 градуса сред 2020 и 2024 година.

" Очакванията, които имаме във връзка със идващите пет години по отношение на бурите, сушата и други трагични въздействия върху изискванията на живот на доста хора по света, са безусловно ужасни ", акцентира Гутериш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР