Рекордни горещини в Китай. Горски пожари принудиха швейцарските села да

...
Рекордни горещини в Китай. Горски пожари принудиха швейцарските села да
Коментари Харесай

Изменението на климата: Кои държави ще платят сметката?

Рекордни горещини в Китай. Горски пожари принудиха швейцарските села да се изтеглят. Сушата опустошава испанските култури, предава Reuters. Тъй като разноските за изменението на климата нарастват, измежду държавните управления се разгаря спор - кой би трябвало да заплати сметката?

Въпросът бе в светлината на прожекторите на фона на диалозите за климата тази седмица сред Съединени американски щати и Китай, където двете най-големи стопански системи в света се пробваха да намерят способи да работят дружно по въпроси, вариращи от внедряването на възобновима сила до финансирането на климата преди тазгодишната среща на върха на Организация на обединените нации за климата, COP28, в Дубай.

Като се има поради бързият стопански напредък на Китай и увеличаващите се излъчвания, натискът върху Пекин да се причисли към групата страни, предоставящи това финансиране, нараства.

По време на диалозите в Пекин пратеникът на Съединени американски щати по климата Джон Кери сподели, че двете страни ще продължат да разискват финансирането на климата през идващите четири месеца, преди конференцията COP28, която стартира на 30 ноември.

Трудно е да се спори, че страни като Китай, Бразилия или Саудитска Арабия към момента би трябвало да бъдат поставяни на същото равнище като най-слабо развитите страни и дребните островни разрастващи се страни “, сподели посланик от една страна от Европейския съюз пред Ройтерс.

Европейски Съюз, който през днешния ден е най-големият донор на финансиране за климата, лобира за разширение на групата от страни донори, които го дават. Финансирането на климата се отнася до пари, които богатите страни заплащат, с цел да оказват помощ на по-бедните народи да понижат излъчванията на CO2 и да се приспособяват към по-горещ и недопечен свят.

Досега няколкото десетки богати страни, задължени да правят тези заплащания, не са дали обещаните суми. Този лист на финансиращи народи бе основан по време на договарянията за климата в Организация на обединените нации през 1992 година, когато стопанската система на Китай към момента бе по-малка от тази на Италия.

Сега някои страни приканват Китай да даде своя принос. Официални представители на Съединени американски щати, в това число министърът на финансите Джанет Йелън, означиха, че китайските вноски ще покачат ефикасността на фонда на Организация на обединените нации за климата.

Други страни под сходен напън са Катар, Сингапур и Обединените арабски емирства, три от най-богатите народи в света във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Досега Китай се съпротивляваше на апелите, които биха могли да го групират до богатите народи.

На среща с Кери във вторник китайският министър председател Ли Цян акцентира, че развитите страни би трябвало да изпълнят своите неизпълнени задължения за финансиране на климата и да поемат водеща роля в намаляването на излъчванията, съгласно кабинета на Ли. Той предложи разрастващите се страни да дадат принос „ в границите на своите благоприятни условия “. Тази опозиция допуска съществени провокации. Промяната на формалния лист на донорите на Организация на обединените нации ще изисква интернационален консенсус.

Има прекомерно огромна опозиция измежду страни като Китай и Саудитска Арабия, с цел да се промени формалното определение “, сподели представител на Европейски Съюз, поискал анонимност.

Привържениците на смяната настояват, че би трябвало да се случи разширение, преди да влезе в действие нова - и евентуално доста по-голяма - цел на Организация на обединените нации за финансиране на климата след 2025 година Държавите към момента би трябвало да договорят размера на тази цел и кой ще способства за нея.

Всички страни, които са в положение, би трябвало да допринесат за световното финансиране на климата “, сподели дипломат Паолелей Лутеру, който ръководи Алианса на дребните островни страни.

По-големият въпрос, сподели Лутеру, е коя от бедните и най-уязвимите страни ще бъде на опашката да я получи.
Кой носи отговорност?
Споразумението на Организация на обединените нации за финансиране на климата се основава на правилото, че богатите страни носят по-голяма отговорност за справяне с изменението на климата, защото те са съдействали за по-голямата част от излъчванията на CO2, затоплящи планетата след индустриалната гражданска война.

Историческите излъчвания на CO2 в Съединените щати са по-големи от тези на която и да е друга страна, само че през днешния ден Китай е най-големият източник на CO2 в света във връзка с замърсяването, създадено всяка година.

Държавите ще бъдат изправени пред въпроса за историческата отговорност на COP28, защото имат за цел да започват нов фонд за компенсиране на уязвимите страни за разноските, които към този момент са направени при естествени бедствия, провокирани от климата. Европейски Съюз спря дългогодишната си опозиция против този фонд предходната година, само че при изискване, че по-голяма група страни заплащат в него. Държавите към момента не са решили кой ще способства.

Съединените щати бяха неуверими в осъществяването на заплащания, които биха могли да се преглеждат като обезщетения за изменението на климата. Някои страни, които не са задължени да вършат вноски във фондовете на Организация на обединените нации за климата, по този начин или другояче са го създали, в това число Южна Корея и Катар. Други са почнали да насочват помощи по други канали.

Китай започва фонда за климатично съдействие Юг-Юг през 2015 година, с цел да помогне на най-слабо развитите страни да се оправят с климатичните проблеми и до момента е дал към 10% от обещаните 3.1 милиарда $, съгласно мозъчния концерн E3G. Това е дребна част от стотиците милиарди, които Пекин харчи за своята самодейност „ Един пояс, веднъж “, подкрепяща планове, в това число петролопроводи и пристанища.

Такива договорености разрешават на страните да дават вноски без отговорности, макар че в случай че се вършат отвън фондовете на Организация на обединените нации, те могат да се сблъскат с по-малко строги критерии за обществено отчитане - което прави по-трудно следенето къде отиват парите и какъв брой са платени.

Байфорд Цанг, старши политически консултант в E3G, сподели че новото предложение за повече финансиране за климата би било печелившо за Пекин.

Това ще завоюва дипломатическо въздействие на Китай и ще окаже напън върху западните донори да покачат залозите си във финансирането на климата “, сподели той.

Някои уязвими страни, разочаровани от застоя във финансиране досега, търсят нови източници на пари. Ръководената от Барбадос „ Инициатива Бриджтаун “ упорства за възобновяване на многостранните банки за развиване, с цел да могат да предложат повече поддръжка за планове в региона на климата. Други народи се сплотиха зад световната такса за CO2 върху корабоплаването, с цел да наберат средства.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР