Рекорден износ вдига цената на тока в БългарияИзносът на електроенергия

...
Коментари Харесай

К:Бизнес| Рекордният износ на ток вдига цената му, депозитите са почти 100 млрд. лв.

Рекорден експорт подвига цената на тока в България
Износът на електрическа енергия от България през последните седмици е на рекордно високи равнища. За денонощие се изнасят сред 25 и 30 000 мВтч, колкото е почти създадената сила от един от блоковете на АЕЦ " Козлодуй ". Това заяви за БНР изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, който през днешния ден беше изслушан поради високите цени на борсовата електрическа енергия. В тази връзка измежду работодателите има опасения, че България продава на открито по-евтино електрическата енергия (по дълготрайни контракти, подписани преди месеци), която се създава тук, а внася по-скъпа.

Постигнатата през днешния ден цена на тока на борсовия сегмент " Ден напред " е малко по-висока от вчерашната - 214.53 лева./мВтч . Точно толкоз е и в Гърция, с която пазарите ни са обединени. В Румъния, Унгария и Сърбия цените са малко по-високи. Предишните дни беше противоположното.
Нулевите лихви не стопират растежа на депозитите
За последната една година депозитите в банковия бранш са нарастнали с 11.8% и към края на юли са 98.22 милиарда лева, демонстрира статистиката на Българска народна банка. На семействата се пада максимален дял - съвсем 64 милиарда лева, 30.6 милиарда са на нефинансовите предприятия, останалите са на финансови сдружения. Въпреки нулевите лихви по депозитите за физически лица и негативни за бизнеса размерът им не стопира да пораства. При семействата тук надвива претекстът за сигурност пред доходността - депозитите са обезпечени до 100 хиляди евро. Ако се приложи и инфлацията обаче, която към този момент е 3%, то действителната рентабилност от депозит е негативна. При заемите с максимален ритъм порастват ипотеките - с 15.1% до 13.125 милиарда лева
Инженерният офис на Uber в България е с нов управител
Иван Атанасов ще дава отговор за създаването на сериозни услуги от FinTech региона на продукта в международен мащаб. Екипът тук създава финтех услуги, подпомагащи разплащанията и гарантиращи финансовата правомерност. В момента в България работят 80 индивида, плануваното разгръщане е нови 20 индивида до края на годината и още най-малко 50 през 2022. " Амбицията ми е София да стане един от двата съществени софтуерни центъра на Uber за Европа и да увеличим офиса си тук до 250 сътрудници в околните 3 години. ", разяснява Иван Атанасов в формалното прессъобщение.
Германската стопанска система е повишена с 1.6% за тримесечие
Растежът е леко ревизиран нагоре, по отношение на предварителните оценки.Частното ползване се е повишило с над 3%, при спад от над 5% през първото тримесечие. За цялата година се чака растежът да е 3.7%, въпреки че може и да се забави поради делта разновидността на ковид съгласно Бундесбанк. Германия е най-големият външнотърговски сътрудник на България.
Число на деня: 34.4%
е достигнала безработицата в Южна Африка през второто тримесечие, което е най-високото равнище измежду 82 страни, които наблюдава Bloomberg. Ако се приложи и разширеното разбиране за безработица, което включва хората без работа, които обаче не търсят такава, то равнището пораства до плашещите за една стопанска система 44.4%. На второ и трето място са Намибия (33.4%) и Нигерия (33.3%). За съпоставяне, с най-висока безработица в Европейски Съюз са Испания и Гърция с по 15.1%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР