Рекорден добив на дърва отчита държавата. Това на фона на

...
Рекорден добив на дърва отчита държавата. Това на фона на
Коментари Харесай

Рекорден добив на дърва отчита държавата


Рекорден рандеман на дърва регистрира страната. Това на фона на села пред бедствено състояние поради неналичието им за отопление. Над 35% повече се сече спрямо предходната година, сочат данните в земеделието.

Защо все пак има дефицит?

Дърва за огрев липсват по доста аргументи съгласно земеделския министър - презапасяване, нелоялна търговия, войната в Украйна. И най-важното - потреблението у нас е повишено три пъти.

Над милион и 200 хиляди български семейства се топлят на твърдо гориво. А потребностите от дърва са за над милион и 600 хиляди кубика. От министерството считат, че липсват към 150 хиляди кубика и дават обещание да ги доставят на хората доникъде на декември.

Решението на целия проблем е допълнително рандеман - чака се той да нарасне с 50% по отношение на предходната година.

Емине от село Лозарево е изгорила съвсем всичко, което става за горене из двора й. Казва, че ще отреже ябълките и крушите, тъй като не може да стои на студено. Събирала е съчки от паднали клони из селото, само че като нея още стотици са без дърва.

" Имаме подписани контракти с компании, добиват дървесина, доставят навреме, само че очевидно това, което разговаряхме с компаниите, имат усложнения с работната ръка, това е проблем в народен мащаб при горите ", съобщи инж. Димитър Гавазов.

Кметът е издал заповед да доставят единствено по 5 кубика на семейство, с цел да задоволи първичните потребности за зимата, само че напрежението ескалира и жителите са подготвени да блокират пътища. За да не се стига до такава степен, страната пое ангажимент до края на годината всички декларирани количества дърва да са доставени.

„ Парадоксът е, че до края на сезона ще се добият 50% повече дърва за огрев, които към момента не стигат. Това значи, че има презапасяване, първо. Второ, че потребностите на промишлените предприятия са скочили извънредно доста, че има извънредно добър пазар като бизнес “, съобщи Явор Гечев, длъжностен министър на земеделието.

Според министър Гечев имало закъснение в доставките при предходното държавно управление.

„ Към края на лятото доставките на дърва бяха в другите предприятия сред 30 и 35%. В момента отиваме към 90. За 3 месеца сме наваксали нещата, които са били пропуснати през летния сезон “, добави Явор Гечев.

От министерството всяка седмица вършат по 14 000 инспекции на противозаконна сеч и имат оферти за законови промени за по-лесна доставка на дърва и по-ниски цени за хора с ниски приходи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР