Рекорден брой участници се очакват на маратона на Стара Загора

...
Рекорден брой участници се очакват на маратона на Стара Загора
Коментари Харесай

Рекорден брой участници на маратона на Стара Загора тази неделя

Рекорден брой участници се чакат на маратона на Стара Загора тази неделя. Деветото издание на едно от емблематичните за града събития ще притегли на старт към 1000 фенове на атлетиката, сочат предварителните записвания. Състезанието още веднъж ще бъде с присъединяване на елитни спортисти и ще дефинира и държавните първенци по полумаратон. Това в допълнение ускорява непредсказуемостта и класата на събитието, защото най-хубавите български бегачи също ще дойдат в Града на липите.

Новото тази година е двукилометровият градски крос, който заменя досегашното детско тичане. Той няма спортен темперамент, а е със специфична регистрация и ще даде опция на начинаещите в атлетиката, както и на не изключително издръжливите да се раздвижат около елитните маратонци. Трасето на късата отдалеченост потегля от Общината, минава на изток до парк Алана и назад.



" Бягането метод на живот " е мотото на обичайна верига маратони в България - Стара Загора, Варна и София. Участниците тази неделя ще могат да избират сред три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава опция всички фенове на бяганията да се включат в конкуренцията. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а сполучливо приключилите дистанциите 42.195 км, 21 км и 10.5 км ще получат и орден за присъединяване, като спомен от събитието.

Стартът на Маратон Стара Загора, Държавното състезание по полумаратон и на дистанцията 10.550 км ще бъде даден пред Община Стара Загора - адрес бул. " Цар Симеон Велики " 107. Маршрутът продължава по бул. “Цар Симеон Велики “, след което състезателите минават по бул. „ Никола Петков “. В региона на магазин „ Метро “ те ще вършат противоположен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора. Дължината на една обиколка е 10.550 км. Участниците в маратона би трябвало да пробягат 4 обиколки, в полумаратона - 2 обиколки, а в дистанцията 10.550 км - една обиколка.

Рекордите на трасето още веднъж са под опасност, откакто предходната пролет мароканецът Мохамед Шабуд счупи върховото достижение с резултат от 2.17:26 часа. При дамите най-бързо до момента в Стара Загора е бягала Наом Джабет. През 2021-а година кенийката финишира за 2.32:06 часа.

Няколко класни представители на водещата в света кенийска школа ще нападат върховете в Стара Загора и тази неделя. При мъжете на класическата отдалеченост респектира 32-годишният Шедрак Кимайо, който преди месец завоюва маратона в Сплит с 2.17 ч., а персоналният му връх е от Дрезден предишния октомври – 2.12 ч. До него ще застане сънародникът му Езикиел Кипкорир, който е вицешампион от Стара Загора и Варна през 2023 година и победител в Тирана през октомври предходната есен. Двама турски бегачи също идват за да подобрят върха. Това са братята Омер и Ахмет Асланоглу, като Омер идва с визитката на първенец в Стара Загора от преди две години, когато финишира за 2.31:15 ч.



При дамите също се чака кенийска офанзива на върховете. Виталине Джемайо идва с персонален връх 2.35 ч. от маратона в Бреша. До нея ще бягат сънародничките й Розе Чепчумба и Шейла Чебет с персонално достижение 2.40 ч. от Сплит през февруари т.г.

Авторитетно присъединяване се чака и в полумаратона, където най-хубавите ни бегачи ще спорят за държавните трофеи, надпреварвайки се с класни кенийски състезатели. При мъжете впечатляват имената на Хилари Кимайо, победител в Пардубице с 1.02:17 ч. и Алберт Тонуи. При дамите кенийската армада е показана от Филис Кипкерио и Валентине Джебет, вицешампионка на 10 км в Белград през септември 2023-а.

Сред деклариралите до момента присъединяване в тазгодишното издание над 1000 бегачи има спортисти от 14 страни. Най-младият участник е Михаил Давидков на 7 години, който ще пробяга 10.55 км отдалеченост, а най-възрастните са 78 годишните Вълко Гошков и Иван Грозев, които ще пробягат надлежно 21 км и 10.55 км.

В полумаратона националните трофеи ще си оспорват най-хубавите български спортисти: при дамите Милица Мирчева, Девора Аврамова и Маринела Нинева, а при мъжете Исмаил Сенанджи, Шабан Мустафа, Николай Михайлов, Ивайло Вълев и други. Организатори са Община Стара Загора, БФЛА, Асоциация „ Спорт в свободното време “, Спортен клуб по лека атлетика „ Берое “ и Спортен клуб „ Ракета “.

Предвидени са парични награди за най-бързите 6 в класическия маратон и за медалистите на 21 км и на 10.55 км, наред с това ще бъдат премирани и челните тройки при ветераните над 45 година във всички дистанции.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР