рекламаКрай красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - ...

рекламаКрай красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили -

https://www.vbox7.com/play:34fc069d

``
реклама

Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 британски , 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, бойците поставят приготвените за последно бели ризи.

На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, в това число и газови, само че фортификациите на военачалник Вазов отново си споделят думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три британски и една гръцка дивизия потеглят в офанзива .

В този миг 220 артилерийски цеви стартират да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма към този момент за по кое време . 400 български минохвъргачки трансформират скатовете на хълмовете в пъкъл . 440 картечници напряко косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат подобен компактен огън, че до окопите стигат едвам 20-30 % от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраофанзива на нож.

Противникът е спрян и извърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 натрупа в английски униформи. Отчаяният английски военачалник Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив сред 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.

На 19-ти септември военачалник Милн събира всичко , което може да носи оръжие, с цел да попълни оределите си елементи . Но и последната офанзива е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път употребява и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното стълкновение в цялата Първа глобална война, с най-голяма компактност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали едновременно толкоз доста жертви, както при Дойран.

В цялата тая сеч Девета плевенска дава единствено 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването рапортува на военачалник Вазов, че пред него няма противников елементи . Той пита София да настъпи ли към незащитения към този момент от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, макар че , в подготвяното там съглашение за помирение , изгубилата войната България е спасена от окупация.

През 1936 година в Лондон е проведена среща на ветераните от първата глобална война. Българската делегация се води от особено поканения о.з. военачалник Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща персонално лондонският кмет, притежател на най-високото британско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните вземат участие 3000 запасни войни и 200 бойни флагове . При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:

" Свалете знамената! Минава военачалник Вазов - победителят от Дойран! "

Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата против по-малко от 500 починали българи. Седем дивизии - изцяло унищожени от една.

Източник: petel.bg