Река Амазонка, която се счита за най-голямата като дължина, площ

...
Река Амазонка, която се счита за най-голямата като дължина, площ
Коментари Харесай

Безводие! Рекордно плитка е най-голямата река в света

Река Амазонка, която се смята за най-голямата като дължина, повърхност на басейна и прииждане, се пресушава с рекордни равнища в тропическите гори в Бразилия, оповестиха локални медии.

Причината е мощната суша. Нивото на водата падна до 13,59 метра, заяви пристанището на Манаус, най-голямата обитаема зона при сливането на Амазонка и Рио Негро. За съпоставяне, през същия интервал на 2022 година равнището е била 17,6 метра. Според специалисти стойностите през 2023 година са били най-ниските за последните 120 години. От три месеца не е имало дъжд - реките станаха доста плитки и оставиха жителите на отдалечени села без храна и вода.

Министерството на науката изяснява тежката суша на естествения феномен Ел Ниньо, който поражда заради подводни течения в океана и предизвика рискови метеорологични феномени по света,, съобщи БГНЕС. Агенцията предизвести, че сушата ще продължи най-малко до декември.

По-рано стана известно, че друга огромна река Мисисипи в Съединени американски щати също става по-плитка. Нивото на водата падна с 3,24 метра под базовото равнище - тази цифра е сравнима с върха, подложен през 2022 година.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР