Режисьорът Карлос Саура, който след десетилетия на фашистка диктатура на

...
Режисьорът Карлос Саура, който след десетилетия на фашистка диктатура на
Коментари Харесай

Почина големият режисьор Карлос Саура

Режисьорът Карлос Саура, който след десетилетия на фашистка тирания на военачалник Франко възроди испанското художествено кино и докара до международния му напредък със буйните си хореографски драми за фламенко, умря на 91 години, съобщи Ройтерс.

Испанската академия за кинематографични изкуства и науки заяви, че Саура - „ една от главните фигури в историята на испанското кино “, е умрял вкъщи си, заобиколен от околните си. Той трябваше да получи почетната премия „ Гоя “ на академията по време на гала по връчването на годишните награди тази събота.

Макар критиците да го съпоставят с шведския му сътрудник Ингмар Бергман поради сходната им обсесия към сънищата, символизма и гибелта, Саура борави с изконно испански тематики с чести препратки към Гражданската война от 1936-39 година и последвалото ръководство на военачалник Франсиско Франко, завършило през 1975 година

Филмите му се радват на огромна известност вкъщи, само че точно „ Кармен “ от 1983 година - драма в драмата, включваща танцова натрупа и свободно основана на операта на Жорж Бизе, му носи международен търговски триумф.

„ Кармен “ печели награди на няколко кино фестивала, в това число в Кан и продължава съдействието на Саура с хореографа Антонио Гадес, почнало през 1980 година с танцовата версия на пиесата на Федерико Гарсия Лорка „ Кървава женитба “.

Този филм дружно с „ Кармен “ и „ Любовна магия “ от 1986 година съставляват фамозната фламенко трилогия на Саура. Филмите от нея са снимани по-скоро като театрални постановки или даже подготовки, с минимална сценография.

Саура получава необятна интернационална популярност за първи път с „ Да отгледаш гарвани “ през 1977 година, алегорично отнасяне на гибелта и испанското общество, забелязано през очите на едно момиченце и с присъединяване на неговата муза и законна брачна половинка Джералдин Чаплин в ролята на неговата майка.

Саура, чиито филми споделят общата тематика за разрушителната, завладяваща обич, се дами три пъти и живее с Джералдин в продължение на 13 години.

Тя работи по няколко сюжета с него и се снима в половината от филмите му до раздялата им през 1979 година

Радващ се на удивление от страна на американския режисьор Стенли Кубрик, Саура не икономисва рецензията си към буржоазната просвета и постоянно прибягва до фантастични детайли и препратки към творчеството на сюрреалиста Луис Бунюел, също родом от провинция Арагон и негов непосредствен другар.

Вглъбен в себе си, с присъщите си очила, Саура култивира присъщата си херметичност, като се интересува повече от себеизразяването, в сравнение с от приходите от филмите си.

Един критик един път означи, че Карлос наподобява повече на студент от семинарията, в сравнение с човек от лъскавия кино свят.

Роден в североизточния град Уеска през 1932 година, Саура израства в Мурсия, в сухия испански юг. Брат му Антонио (1930 -1998) е един от водещите модерни испански художници и писатели.

През 1949 година Карлос Саура прекъсва образованието си по индустриално инженерство, с цел да се отдаде на фотографията, а по-късно учи публицистика и кино изкуство. 

Силно повлиян от италианските неореалисти, той в никакъв случай не губи тази ранна ангажираност със обществените проблеми и осъжда цензурата по времето на Франко, само че в никакъв случай не се е считал за политически зает човек на изкуството.

Саура има седем деца, в това число наследник от Джералдин Чаплин и щерка от третата си брачна половинка, испанската актриса Еулалия Рамон.

През 2013 година Карлос Саура посети за първи път България. Тогава майсторът на камерата стана „ Доктор хонорис идея " на НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. 

„ Винаги съм мислел, че живеем в безпорядък, в който всички сме потопени. И се пробвам да провеждам този безпорядък, с цел да направя един филм “, споделя Карлос Саура и прибавя: „ За мен снимането на филми е тип опиат, отнемане – а това, което ми харесва, е, че киното е самотно наслаждение “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР