Режисьорът Бойко Илиев пренася на сцената повестта на Емилиян Станев

...
Режисьорът Бойко Илиев пренася на сцената повестта на Емилиян Станев
Коментари Харесай

Бойко Илиев пренася на сцената Язовецът на Емилиян Станев

Режисьорът Бойко Илиев придвижва на сцената повестта на Емилиян Станев " Язовецът ". За функциите в постановката си " ЯЗОВЕЦЪТ или “Жажда за живот ” той се доверява на надарените артисти Стефка Янорова, Елена Петрова и Веселин Калановски. Премиерата на спектакъла е на 13 февруари в Нов театър-НДК.

Емилиян Станев посвещава тази повест „ На жена ми “. Това обръщение е съпроводено с един стих от Атанас Далчев: „ Да не беше в никакъв случай изгрявал оня пламенен и задушен ден! Изгорен от жадност, се наведох, знойни устни с цел да разхладя, а ликът ми падна обаян в ручея връз бързата вода и вълните завчас го понесоха надолу – кой го знай къде… “

" В това посвещение се приказва за омагьосване…Омагьосване, което би трябвало да бъде забравено, лекувано, унищожено, само че което е демонски притегателно, живително и замайващо…Незабравимо – „ за какво помня и най-малките детайлности от този ден “, се пита Ева, тъй като се поглежда с други очи – очите на Твореца. Образът на рисунката, която и подарява художника-моряк е „ излязъл от бялата дълбочина, като че ли се къпеше в ефирна вода и аз се видях легнала измежду нацъфтели овошки… “

Ева измежду райската градина, затворила блажено очи… “Лъчезарна усмивка се разливаше на лицето ми, като че ли самото благополучие ме бе понесло незнайно за самата мен, непостижима Ева, която в миналото е била или е можела да бъде… “ И стартира безжалостната дисекция на Ева - Жената, която се изповядва пред жена, а сред тях Мъжът- Атанас - Тасо - Язовецът - Творецът или просто Емилиян Станев, който цялостен живот подвига стени, с цел да резервира язовината си, и който въпреки всичко оставя малка врата, с цел да се промъкнем в тайнството на огромния художник и получим това ентусиазъм за живот, което ни прави индивиди! ", споделя режисьорът на " ЯЗОВЕЦЪТ или “Жажда за живот ”.



Бойко Илиев е поставял в множеството български театри. Режисьор е и на доста постановки на опери, оперети и мюзикъли. През 1988 година основава в София Първия частен спектакъл „ Диалог ”, който през годините развива значима креативна активност.

Наред със международната класика Бойко Илиев придвижва сполучливо в театъра и произведения на българските класици. Той стои зад постановки, които се радват на огромен зрителски интерес, като „ Осъдени души “, " Тютюн " и " Поручик Бенц " по Димитър Димов, „ Крадецът на праскови “, " Антихрист " и " Търновската кралица " по Емилиян Станев, „ Бай Ганьо “ по Алеко Константинов, " Железният светилник " по Димитър Талев, „ Левски “ по Вера Мутафчиева, " В часа на синята мъгла " по писмата на Яворов, " Майстори " по Рачо Стоянов. 

През 2015 година Бойко Илиев основава „ Нов спектакъл НДК “ и множеството от тези спектакли не престават да се играят на сцената там. Режисьорът продължава да има вяра, че театърът е преливане на дух, на мисли и най-много на сърца. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР